От края на 2021 г. и особено от началото на

...
От края на 2021 г. и особено от началото на
Коментари Харесай

Публицист: Днешната македонска нация е политическа, гаврата с предците ни трябва да спре

От края на 2021 година и изключително от началото на 2022 година в Скопие тече някаква приповдигната убеденост, че България най-сетне ще даде заден ход. Това се подхранва и от ясно изразения външен напън от страна на разнообразни представители на лобистки, идеологически, политически и геополитически ползи. Това споделя Иван Николов, основен редактор на списание „ България-Македония ” и шеф на издателство „ Свети Климент Охридски “, един от огромните познавачи у нас на балканските въпроси. И продължава:

" На 28 декември 2021 година номинираният за министър председател на РСМ Димитър Ковачевски по време на срещата си с американския дипломат в Скопие Кейт Бърнс съобщи: “Трябва да намерим общо задоволително решение с България, с цел да може да отпадне блокадата и Северна Македония най-сетне да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, КОЕТО НИЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ МНОГО ОТДАВНА.

На 02.01.2022 година специфичният делегат на македонското държавно управление за диалозите сред София и Скопие, проф. Владо Бучковски, в изявление за локалния уебсайт „ Локално “, беше още по-категоричен: " През 2022 година чакам да реализираме взаимно задоволително решение с България. Решение, което ще бъде основано на взаимното уважение…БЪЛГАРСКАТА БЛОКАДА ЩЕ БЪДЕ ВДИГНАТА… “

В същия дух са и множеството изявления по въпроса на външния министър Буйяр Османи. "

От всичко това разбираме, продължава Иван Николов, че днешните водачи на районен съд Македония отхвърлят да ревизират модела на своите татковци и дядовци, които под валяка на югокомунизма одобриха да са глашатаи на новата теория за Македония, като си присвоиха правото да облекат в идеологически костюм, освен себе си, само че и всички значими персони от предишните епохи.

Това е неосъзнатата драма на сегашните елити на районен съд Македония, счита журналистът.

Политици като Владо Бучковски вместо да оказват помощ на изгряващите млади ръководители на страната да създадат сериозен разбор на миналите 78 години, когато всеобщо се заличаваше думата „ българин “ в биографиите на всички първенци в региона на духовността и битката за независимост, не престават да внушават лъжата за изконността на новата национална еднаквост.

България, може би, повече от самите тях желае младата република да стане пълновръстен член на европейското семейство, само че без шмекерии, продължава разбора си Николов и прецизира: " Тук е ролята на изгряващите нови водачи като Димитър Ковачевски. Нека той като млад общественик да надникне по-дълбоко от пропагандния рефрен в историята на личния си народ. Да обърне внимание на тези десетилетия, за които в учебниците и в дебелите книги на професорите от МАНУ не написа нищо.Така ще открие, да вземем за пример, че през 1922 година двама поети, велешани - Любомир Весов и Илия Кушев като войводи на чети се борят за свободата на своя народ със сръбски военни елементи. И падат убити, Весов на 3 ноември при с. Острилци, Крушевско, а Кушев на 29 ноември същата година край с.Ерлевци, Велешко.

Ето прелестна опция господин Ковачевски да се изяви като европеец и демократ. Нека по случай 100-годишнината от героичната гибел на младите поети да поеме самодейност и да провежда тържества, отдадени на техния героизъм. Тържествата да се осъществят под патронажа на президента Пендаровски, а слова за тяхната жертвоготовност да произнесат професорите Драги Георгиев и Тодор Чепреганов от МАНУ. Ясно, просто и почтено.

Дълг на младия министър председател Димитър Ковачевски е да обходи с сериозен взор всички кътчета на македонската история, а освен тази, която е просмукана с митологията за партизаните на Тито. Преди тях имаме повече от две десетилетия, в които битката против поробителя се води от Вътрешна македонска революционна организация и от Македонската младежка загадка революционна организация (ММТРО). Нека да разгърне архивите за Скопския студентски развой от 1927 година и да се запознае, да вземем за пример, какво изнася Германската самостоятелна национална организация от ноември 1927 година за този развой:

“Обвиняемите, които принадлежат към младата генерация след войната, и които в болшинството си са студенти, затова посещавали сръбски гимназии и университети, се упрекват основно в това, че са получавали и чели български книги…ЧЕТЕНЕТО НА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА В МАКЕДОНСКАТА ЧАСТ НА ЮГОСЛАВИЯ СЕГА съдебна експертиза СМЯТА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ СХС ДЪРЖАВА И БИВА НАЙ-ЖЕСТОКО ПРЕСЛЕДВАНО… “(К..Църнушанов, „ Принос към историята на ММТРО “, София, 1996 година,стр.133)

В разбора си пред БГНЕС Николов пирзовава още:
България препотвърди в Брюксел позицията си за районен съд Македония
На провелия се в Брюксел Съвет „ Общи въпроси “ България препотвърди позицията си по отношение на началото на договарянията за присъеди...
Прочети повече
" Господин Ковачевски, сложете си ръката на сърцето и кажете в миналото докосвали ли сте се до българска книга, която свободно се продава в книжарниците на Македония, по този начин, както сръбските книги и вестници?! И дали в учебно заведение, в университета, в обществото сте чули нещо друго от пропагандните антибългарски клишета, шестващи гладко и до през днешния ден в македонските „ самостоятелни “ медии?… Припомнете си единствено акцията, проведена от Вашата партия против българския паспорт на Даниела Арсовска, като претендент на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ за градоначалник на Скопие и обяснете това „ европейска полезност “ ли е? И недейте да слушате нашепванията на Владо Бучковски или на Бранко Цървенковски, нито рецензиите на Кристиян Мицковски. Те са окончателно изгубени за истината, тъй като не желаят да я чуят. А истината е:

1. Днешната македонска нация е политическа , т.е. поражда при избрани идеологически и геополитически условия, малко преди и изключително след Втората международна война.

2. Всички минали генерации до 1944 година са се самоопределяли като българи и светът ги е възприемал като българи. И това с нищо не накърнява новата македонска еднаквост. "

Българската истина за Македония през последните няколко века е подкрепена от учени, дипломати, пътешественици и изключително от съкровеното самоопределяне на самите люде, написа Николов.

И това е най-важното. Ето по какъв начин един македонец, родом от гр.Ресен, прочут посланик, който през 1895 година персонално от Гоце Делчев е въведен в тайнството на революционната организация, посредством клетва, именитият Симеон Радев, изповядва съкровената си същина вместо увод към забележителната си книга „ Ранни мемоари “:
Над 70% от българите държат на изрично разрешаване на разногласието с районен съд Македония
Над 70% от българите считат за по-важно уреждането на връзките сред районен съд Македония и България, в сравнение с пътя на Скопиe към Европейск...
Прочети повече
„ В 1954 година бях доста подтиснат и като размишлявах по какъв начин мога да освободя духа си от това огорчение, открих, че най-хубавото средство ще бъде да опиша спомените си от моите ранни млади години, когато, възпитаник в Македония и Цариград, ЖИВЕЕХ С ГОРДОСТТА ДА КАЗВАМ, ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН, и с насладата, че се изучавам. Направих това. Олекна ми… “

Накрая журналистът се обръща с апел към ръководещите отпред на България и РСМ: " Господин Димитър Ковачевски, господин Кирил Петков, вие сте задоволително умни,подготвени и стимулирани млади ръководители на районен съд Македония и България, с цел да си позволите, вероятно, подигравка с паметта на великите ни предшественици! Защото всяко загърбване на самочувствието им на българи, е подигравка!

Моралът и културата да се прави политика, не са битпазарска стока за незабавна обмен! "

----------------------------------------------------------------------

Иван Николов е публицист, журналист и издател. Той е основен редактор на списание „ България-Македония ” и шеф на издателство „ Свети Климент Охридски “. Иван Николов е един от най-големите познавачи на балканските въпроси, създател на многочислени публикации и книги по тематиката. Текстът е написан особено за БГНЕС

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР