От известно време се говори, че Формула 1 иска да

...
От известно време се говори, че Формула 1 иска да
Коментари Харесай

Ще има ли състезание от Формула 1 в Африка?

От известно време се приказва, че Формула 1 желае да организира съревнование в Африка. Някои от претендентите за домакини са Руанда и Мароко.

Оказа се, че още една страна в Африка има упоритости да е хазаин на старт от Формула 1 - Зимбабве, само че Върховният съд на Зимбабве спря строителството на пистата за Формула 1 в северозападната част на страната покрай известния водопад Виктория, оповестява уеб сайтът " Zimlive ".

Изпълнението на плана за създаване на комплекс с писта за Формула 1 на стойност 1.2 милиарда $ е спряно поради митинги от страна на локалното население, прецизираха от съда.

Жителите на района упорстват за повече обезщетения за възможното стеснение, което се чака да възникне с появяването на най-голямата писта за Формула 1 в Африка.

Проектът на комплекса, който би трябвало да се появи на 30 километра от водопада Виктория, е създаден от дубайски консорциум. Разполага с писта с дължина 5416 метра, стадион, хотелски комплекс, болница, интернационален конферентен център, търговски център и парк. През юни 2018 година се организира тържествена гала по стартирането на плана, само че с настъпването на пандемията от ковид темповете на осъществяване се забавиха.

Водопадът Виктория е в листата на ЮНЕСКО за международно културно и естествено завещание поради своята уникалност и хубост. Височината му е 108 метра, ширината - 1708 метра. Водопадът се намира на река Замбези на границата сред Зимбабве и Замбия.

Календарът и пистите за сезон 2023 към този момент са ясни, тъй че Формула 1 ще би трябвало да се потруди да откри нова опция за писта в Африка и то бързо, в случай че желае да има Гран При на континента.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР