От извършител на убийство в Молдова през участник в отвличане

...
От извършител на убийство в Молдова през участник в отвличане
Коментари Харесай

Наркотрафиканти и убиец получили българско гражданство

От причинител на ликвидиране в Молдова през участник в похищение в Хърватия до наркотрафиканти в Германия. И такива хора са се сдобили с българско поданство за интервала 2005 - 2015 година, демонстрира информация от края на 2016 година, с която "Капитал " разполага.

Справката обобщава 45 случая на хора, които са получили българско поданство, а по-късно са били лишени от него, защото са били наказани за закононарушения или са оповестени са търсене по отношение на водени следствия.

В половината от случаите закононарушенията са били осъществени, преди претендентите да получат български паспорт. Най-много са въпросите с македонски жители (33), на последващо място са молдовци, сърби и албанци.

Престъпленията, за които са били осъждани, са най-различни - от въоръжени грабежи, ликвидиране, наркотрафик, обири до измами и пране на пари. В най-голямата група проблеми става дума за закононарушения, осъществени от македонци/молдовци в личните им страни.

Има наказани в Германия (8 случая), Швейцария (2 случая), Австрия (4 случая), Гърция (2 случая), Италия (3 случая) и по един случай в Чехия, Словакия и Хърватия.

Източникът на "Капитал ", дал информацията, разяснява, че справката е непълна, а в цялостния си тип тях обгръща 114 проблема на отнето поданство със същите претекстове за същия интервал.

Законът за българското поданство планува, че натурализация може да бъде анулирана, в случай че бъде открито, че претендентът си е послужил с погрешни данни и обстоятелства, с цел да придобие поданство, или е укрил обстоятелства. Същевременно за придобиване на поданство на това съображение законът слага изискване претендентът да не е осъждан за съзнателно закононарушение от общ темперамент от български съд и против него няма формирано наказателно произвеждане за такова закононарушение, в случай че е оправдан. Друг текст в закон сочи, че лице, което е придобило българско поданство по натурализация, може да бъде лишено от него, в случай че е наказано с влезнала в действие присъда за тежко закононарушение срещу републиката, при изискване че се намира в чужбина и не остава без поданство.

По-рано през днешния ден министърът на вътрешните работи Валентин Радев съобщи в ефира на "Нова телевизия ", че за последните пет години 143 претенденти за българско поданство са били търсени посредством мрежата за полицейско съдействие Интерпол. Той разяснява настояването на Движение за права и свободи за парламентарна анкетна комисия, която да ревизира следствие на френски публицисти за това, че България е дала поданство на 114 души, оповестени за интернационално търсене. Самата самодейност на Движение за права и свободи пък е стимулирана с обява на остарели данни за броя на търсените натурализирани български жители, отбелязва "Капитал ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР