От името на управляващата коалиция Демократична България (ДБ) внесе в

...
От името на управляващата коалиция Демократична България (ДБ) внесе в
Коментари Харесай

ДБ предлага временна комисия за изменение на конституцията

От името на ръководещата коалиция " Демократична България " (ДБ) внесе в петък предложение за основаване на краткотрайна парламентарна комисия, която да разиска вероятните промени в конституцията, свързани със правосъдната промяна и върховенството на правото.

Очаква се съставът на комисията ще бъде на паритетен принцип - по двама представители от всяка парламентарна група. “Целта ни е да съберем конституционно болшинство, с цел да можем най-накрая да създадем крачка напред”, сподели съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Според него е значимо това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия правосъден съвет да влязат в действие и преди да бъде определен състав на кадровия орган.

" Като споделям, че съгласно мен тези промени са неизбежни, имам поради поредицата от рекомендации от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на индивида, които ни приканват да осигурим в съдийската гилдия на Висш съдебен съвет да има огромно болшинство членове, определени от съдии. А в прокурорската гилдия да имаме опция да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна взаимозависимост от основния прокурор, а съставляват Народното събрание, което пък е структурна причина за отчетност на основния прокурор”, уточни Иванов.

По думите на Иванов има предпоставки за политически консенсус за конституционни промени. Той акцентира, че президентът Румен Радев има собствен план за промени в конституцията и с предизборните и следизборни поръчки от партиите, в това число от опозицията, за подготвеност за промени в главния закон.

Иванов счита, че с работата на комисията “всички ще видят кой къде стои, с какво е подготвен да се ангажира”. Той уточни, че се надява посредством медиите публичното мнение да повлияе върху всички политически обединения да подходят отговорно към тази тематика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР