От години лобистки интереси пречат на регламентирането на дейностите по

...
От години лобистки интереси пречат на регламентирането на дейностите по
Коментари Харесай

Лобистки интереси пречат да се регламентира събирането и търговията с трюфели

От години лобистки ползи пречат на регламентирането на дейностите по събиране и търговия с трюфели. Това съобщи на брифинг в Народното събрание Даниел Петров, депутат от парламентарната група на „ Възраждане “, заяви Българска телеграфна агенция.

Петров напомни, че неотдавна прокуратурата и Министерство на вътрешните работи разкриха незаконна група, занимавала с фиктивна търговия с трюфели и непозволено възобновяване на Данък добавена стойност, с което е ощетена държавната хазна с 12 милиона лв., което потвърждава нуждата от законова наредба.

„ В 47-ото Народно заседание ние бяхме внесли законопроект, който да контролира добива, култивирането и търговията с трюфели, както и износа. Законопроект, който изтеглихме няколко седмици по-късно поради негативните и отрицателни мнения, най-много от страната на двете водещи министерства – Министерството на земеделието и Министерството на околната среда и водите “, напомни още депутатът.

„ Ако законът беше позволен, гласуван и признат, тази финансова машинация щеше да бъде осветлена “, счита Даниел Петров.

Той акцентира, че земеделското министерство също е разработвало законопроект в тази област, само че той в никакъв случай не е бил внасян за разглеждане в Народното събрание. Петров добави, че от партията са подготвени да спомагат за изработването на нормативен акт, който да контролира дейностите по събиране и търговия с трюфели, защото Законът за горите, в частта му „ Недървесни горски артикули “, не взема решение този проблем.

По данни на парламентарната група на " Възраждане “, представени в Народното събрание, формалният годишен оборот от експорт на трюфели е над 250 млн. лв. за количества от над 500 тона, а над 25 хиляди души са ангажирани целогодишно и сезонно в бранша.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР