От Фейсбук профила на бизнесдамата Саша Безуханова, коментарът е публикуван

...
От Фейсбук профила на бизнесдамата Саша Безуханова, коментарът е публикуван
Коментари Харесай

Саша Безуханова: Как се избират компаниите-новатори в Европа – фактите и медийната реалност у нас днес

От Facebook профила на бизнесдамата Саша Безуханова, коментарът е оповестен без редакторска намеса 

Координираната медийна акция във връзка финансирането на 12 български компании с оценка „ Печат за високи постижения‘ от влиятелната Европейска стратегия EIC с запас от ПВУ очевидно обслужва краткосрочни политически цели. По същината си това е офанзива против цвета на българския бизнес, получил Европейско самопризнание на активността си – таман този бизнес, който е най-желан, подкрепян и издирван в целия свят.

Причината да приказвам още веднъж по тематиката е фактът, че през последните дни в медии, както и персонални профили в обществените медии, в това число на политически лица, редовно се популяризира погрешна и подвеждаща информация за програмата за финансиране, както и за облагодетелстване на компанията Къпфи ООД, в която имам дялово присъединяване като ангел – вложител, по отношение на това, че съм член на журито на  EIT.

Ето какви са обстоятелствата:

Програмата EIC Accelerator на EIC съществува от 2018 година и цели да поддържа най-перспективните за Европейската стопанска система започващи новаторски компании, осигурявайки опция за до 2,5М евро грантово финансиране и евентуално до 15М евро дялов капитал, с които Европа придобива непосредствено дялово присъединяване в тези фирмите. Провеждат се четири сесии за избор годишно, на всяка от които аплайват сред 3000 и 4500 компании от страните членки на Европейски Съюз и асоциираните страни (с равни права за финансиране) - Швейцария, Изреал, Норвегия, Турция. До момента над 75 000 компании са кандидатствали по програмата.

Това е полето, на което се състезават и българските компании за финансиране на новаторските си артикули. 

Ето каква е процедурата на EIC до 2020г., по която са оценени по-голямата част от 12-те компании, получили грант по четвъртата мярка на Плана за Възстановяване и Устойчивост (ПВУ) на България - " Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с " Печат за високи достижения " ”: 

Оценката на кандидатурите се реализира на два стадия:

Етап 1: Кандидатите подават детайлно изложение на плана си, включващо обстоен бизнес и финансов проект за идващите шест години, както и информация за патенти и доказателства за софтуерна иновация от самостоятелни научни лаборатории, сертификационни организации и писма за интерес от клиенти.

Всеки от тези кандидатстващи планове се прави оценка от четирима самостоятелни отдалечени оценители (измежду 1500 експерти оторизирани от EIC след оценка на съответстваща експертиза), които по предписание не се познават и нямат връзка между тях. Оценките им се сплотяват в общ отчет с оптималната интегрална оценка до 15 точки. На компаниите получили оценка над 13 точки се дава ‚Печат за високи постижения‘. Компании се ранкират и за идващия стадий се класират двойно по-голям брой от планувания за съответната сесия бюджет. 

Етап 2: Получилите утвърждение от Етап 1 компании се канят на изявление с жури от особено подбрани от EIC високопрофилни специалисти, включващи сътрудници в капиталови фондове, ангел вложители и учени в региона на новаторската стопанска система от разнообразни Европейски страни. Членовете на журито се разпределят в паралелни екипи по пет индивида от EIC. Те организират изявленията с финалистите и вземат решение на кои компании да се даде финансиране. В процеса се ползва доста прецизна процедура за отбягване на спор на ползи на членовете на журито, отчитаща обстоятелството, че тези фигури работят редовно с новаторски компании, някои от които са евентуални реципиенти на финансиране по програмата. Процедурата включва декларация дали в някоя от компании – финалисти съответният интервюиращ има капиталов интерес или познава екипа. В подобен случай тази компания се интервюира от различен жури екип. Ако по случайност компанията е разпределена в жури екипа, в който някой от членовете е заинтригувана страна, има специфична процедура, с която той не взе участие в изявлението и оценката на компанията.

Личното ми присъединяване в процеса е на този стадий,  като член на журито на Европейско равнище, което селектира плановете на претенденти от всичките 27 страни – членки и асоциираните страни.

Не съм взела участие, а и, явно, процедурно не бих могла, в изявлението и оценката на Къпфи ООД.

Разбираемо, част от фирмите не получават утвърждение за финансиране на стадий финално изявление. Оценката с  „ Печат за високи постижения‘ е съображение националните страни да дават финансиране без нов конкурс на фирмите поради високите критерии, по които са оценени на Европейско равнище плановете им.

Промяната в процедурата, която се вкара пред 2021г. е, че има спомагателен прелиминарен стадий с малко изложение на плана, на който кандидатурите се отсяват благодарение на Изкуствен разсъдък, а ‚Печат за високи постижения‘ се удостоверява на Етапа на изявление.

От години в редица Европейски страни, измежду които Германия, Италия, Гърция, Испания, всички прибалтийски страни и така нататък,  има стратегии, с които фирмите с,Печат за високи постижения‘ от конкурс на EIC получават непосредствено обществено финансиране поради капацитета за важен принос в националната и Европейска стопанска система, който продуктите им носят.  България е последната страна, която вкарва този одобрен механизъм. Средствата са по четвъртата мярка на Плана за Възстановяване и Устойчивост (ПВУ) на България - " Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с " Печат за високи достижения " и, както е известно, 12те компании получиха грантове, някои - четири години след кандидатстването им на Европейско равнище.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР