От Еврокомисията решиха, че ще настояват пред Съда на ЕС

...
От Еврокомисията решиха, че ще настояват пред Съда на ЕС
Коментари Харесай

От ЕК ще настояват за санкции за некултивираните общински депа у нас

От Еврокомисията взеха решение, че ще упорстват пред Съда на Европейски Съюз налагане на финансови наказания за нерекултивираните общински депа , оповестиха от Европейска комисия.

В предупредително писмо до България се показва, че страната ще бъде изправена пред Съда на Европейския съюз (ЕС) за възнаграждение на големи наказания, тъй като към момента не са рекултивирани 43 депа за неопасни боклуци .
 България е внесла 14.4 хил.т. рискови боклуци за 5 месеца
България е внесла 14.4 хил.т. рискови боклуци за 5 месеца

От Министерство на околната среда и водите акцентират, че в България е неразрешен вносът на боклуци

Срещу България има постановено решение на Съда на Европейски Съюз от юли 2015 година С него страната ни е наказана за това, че не е протекция 113 остарели общински депа , които не дават отговор на европейското законодателство. Срокът за закриването им е бил до юли 2009 година и не престават да се експлоатират към оня миг.

Според поетите задължения от България към Европейска комисия след първото решение на Съда всички 113 депа са с прекратена употреба към 2017 година, само че до 31 декември 2020 година е трябвало да бъдат рекултивирани. Шест години след неоправдателното решение на Съда на Европейски Съюз, към момента общините не са рекултивирали тези депа .
 Задължават общините да събират разделно текстилни боклуци
Задължават общините да събират разделно текстилни боклуци

Общините ще имат спомагателен ангажимент по наложително разделно събиране

Финансиране за осъществяване на този развой е обезпечен от ПУДООС и ОПОС .

Министерство на околната среда и водите ще изпрати писма до кметовете на тези общини, които към момента не са изпълнили уговорките според правосъдното решение, да приключат рекултивацията до края на месец юли.

Ако това не бъде направено от общините, те ще бъдат отнесени към Съда на Европейския съюз за налагане на финансови наказания.

Санкциите са както еднократни, по този начин и дневни и са в извънредно огромни размери, отчитайки практиката на Съда на Европейски Съюз досега .

По-рано денем от Еврокомисията със свое решение закриха и четвъртата - последна, наказателна процедура против България от пакета Кръгова стопанска система.

По този пакет България е изпълнила дефинитивно уговорката си за въвеждане в националното ни законодателство на европейските условия по Рамковата инструкция за отпадъците , във връзка с отпадъците от опаковки, както и характерните боклуци от излезлите от приложимост транспортни средства, акумулатори и батерии и такива от електрическо и електронно съоръжение.
 Скали се срутиха върху депото за боклуци край Благоевград
Скали се срутиха върху депото за боклуци край Благоевград

Срутил се е скален склон от югоизточния завършек на районното хранилище

От Европейска комисия са показали общините за тематиката на това писмо:

Велико Търново, Самоков, Трън, Казанлък, Роман, Брезник, Пордим, Чирпан, Гълъбово, Трекляно, Белоградчик, Гулянци, Костенец, Невестино (депо 1), Невестино (депо 2), Павликени, Полски Тръмбеш, Земен, Братово, Батак, Димово, Велинград, Копривщица, Елена, Стара Загора, Никопол, Пирдоп, Рила, Сапарева Баня, Плевен, Бобошево, Белово, Кочериново, Чупрене, Радомир, Каменар, Бяла (Варна), Трявна, Перник, Дупница и депата в селата Вишеград (Кърджали), Звездец и Граматиково.
 Битовите боклуци са към 7 - 10 % от общия размер на боклука в Европейски Съюз
Битовите боклуци са към 7 - 10 % от общия размер на боклука в Европейски Съюз

Информацията е по плана SWAN " Балканска платформа за повторна приложимост на отпадъците "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР