От Елена Костова с нейната Бъдеще за България“ до Десислава

...
От Елена Костова с нейната Бъдеще за България“ до Десислава
Коментари Харесай

Какво се случва с фондациите на първите дами към днешна дата?

От Елена Костова с нейната „ Бъдеще за България “ до Десислава Радева съвсем няма Първа дама през последните години, която да не се е отчела с фондация, ангажирана с културни и обществени планове. Друг е въпросът какъв е крайният резултат от тях. Както демонстрира опитът, надалеч не всеки път става въпрос за пари във въпросните фондации, а по-скоро е въпрос на авторитет.

 

Съпругата на настоящия президент Румен Радев – Десислава е получила през миналата година 710 600 лв.. Поне това е маркирано в имуществената декларация на Радев

С други думи на месец е получавала малко над 880 лв., като парите идва от фондацията й „ Живата вода на България ” Тя е учредена през 2017 година, само че до момента не се е запомнила с кой знае

каква активност През 2019 година Радева направи националното съревнование по правопис „ Пазим езика си ” за възпитаници от V я VI клас и, общо взето с това май се изчерпват независимите изяви на сдружението на президентшата. Дори страницата на сдружението в обществената мрежа е доста постна откъм събития.

 

Вероятно поради това Радева не е счела за нужно да подава доклади за приходите и разноските на „ Живата вода на България “, тъй като няма и какво да регистрира.

Юристи въпреки всичко изясняват, че през последните години непрекъснатите промени в закона са много объркващи, тъй че компании без активност постоянно не са наясно би трябвало или не би трябвало да подават финансови доклади към Агенцията по вписванията.

Все отново специалистите допълват, че президентшата е наложително да подава доклади, най-малкото с цел да не се носят клюки за спонсори и дарения.

 

 

Антонина Стоянова

Така или другояче с „ Живата вода на България “ Десислава Радева се подреди в традицията, сложена преди време от Елена Костова – ВИП съпругите да имат фондации и да развиват някаква патриотична щедрост. Елена Костова записва „ Бъдеще за България “ през декември 1996 година, като съпредседателка дружно с кметската брачна половинка Алиса Софиянска и Антонина Стоянова, дамата на Петър Стоянов. Освен трите дами в управителния съвет на сдружението с идеална цел влизат още куп министерски съпруги от кабинета на Иван Костов.

Антонина Стоянова скоро по-късно се отдръпва и по-нататък фондацията се свързва основно с Елена Костова.

 

 

Елена Костова

Започва необявено състезание измежду частния бизнес кой ще подари повече на фондацията на премиершата. Само че и предприемачи със съмнителна известност са доста великодушни спонсори на „ Бъдеще за България “. Оказва се, че през април 1997 година 80 000 $ са признати от компанията на Григорий Лучански „ Теленорд ".

За това споделя в медиите самият Лучански, само че много късно, в подобаващ миг, когато е нужно да се нанесе удар върху държавното управление на Костов, почнало в този миг война с съветската мафия, показана у нас от Майкъл Чорни и самият Григорий Лучански.

Шефката на фондацията удостоверява дарението и разгласява лист от 41 домове за сираци и обществено слаби фамилии, които били пратени на летни лагери, платени с въпросните 80 000 $. На собствен ред тогавашният началник на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов се произнася, че фирмите на съветския предприемач Лучански са „ разплащателната касичка на спецслужбите на някогашния Съюз на съветските социалистически републики ”. Така и не излиза наяве

обаче за какво дарението на този съветски мафиотски необут не е вписано във финансовия доклад на фондацията! Затова пък потеглят клюки, че с тези пари са финансирани митингите от началото на 1997 година против държавното управление на Българска социалистическа партия.

 

 

Зорка Първанова

Друг резултат от абсурда с 80-те хиляди $ е, че прокуратурата тогава вади на ярко най-големите донори на „ Бъдеще за България ”. Оказват се, че 183 дарения идват от държавни, измежду тях са БТК и „ Булгартабак ”, които макар тежкото си финансово положение и неналичието на пари за заплати спонсорират фондацията на премиершата Костова! След като държавното управление на Иван Костов е заменено от Симеон, свадите към фондацията се не помнят. Елена Костова и счетоводителката отиват на съд за скрити налози и са изцяло оневинени.

 

След 14 години отпред на „ Бъдеще за България ” основателката се отдръпва и към този момент е единствено началник на настоятелството. Сега управлението на фондацията е поверено на дамата на Спас Гърневски – Донка Гърневска. Преди това тя е била шефка на филиала на „ Бъдеще за България ” в Пловдив.

 

Сред активистките на фондацията продължава да се подвизава и Мая Кирчева, която със брачна половинка си Георги Кирчев, именуван преди време „ касичката на Командира ”, са фамилни другари на Костови. Преди години Кирчеви нашумяха като притежателите на постройката палач на столичната улица „ Алабин ” 39, която се срути и умъртви две девойки. След банкрута на КТБ пък се разбра, че съпрузите са получили и доста заеми от банкера Цветан Василев – и като физически лица, и посредством компаниите си „ Хрисома " и „ Витоша 13 ”.

 

 

Ева Соколова

Президентшата Антонина Стоянова също има своя фондация с интерес към културните събития.

Буквално няколко месеца откакто е основана “Бъдеще за България ”, през февруари 1998 година, Стоянова записва „ Ценности ”, със задача да съхранява и развива „ изконните български полезности, които са в основата на нашата национална еднаквост и с помощта на които народът ни е устоял през вековете, създавайки неповторими духовни и художествени благосъстояния ". Така помпозно са оповестени задачите на този план на амбициозната президентша, която се запомни с претенциите си за аристократизъм и с шапките си като неин характерен аксесоар.

 

Последната изява на фондацията изцяло в този дух е изложбата „ Сандро княз Александър декор Батенберг. Една европейска орис ". Тя беше открита неотдавна в Националната изложба, като поръчката беше, че ще е първата експозиция, показана в новата постройка на Народното събрание, т.е. в някогашния Партиен дом.

 

Преди години обаче в листата със покупко-продажби на скандалната общинска компания „ Софийски парцели “ попада и продажба на парцел, чийто покупател е била фондация „ Ценности ”. Закупени са два етажа от страда на ул. „ Шести септември “ 34 с обща повърхност 274 кв. м. Заедно с тях фондацията на Антонина Стоянова получава и ½ идеална част от общите пространства на постройката и съответното право на градеж върху дворното място с повърхност над 744 кв. м.

Цената, несъмнено, избрана от лицензиран оценител е 145 364 лева Според нотариалния акт в брой са платени единствено сумата 76 015 лева Остатъкът от 69 349 лева е прихванат от осъществените усъвършенствания в парцела. Това се споделя договорка, освен това за парцел в центъра на столицата.

На този адрес и до момента се намира фондацията на брачната половинка на Петър Стоянов.

 

Още една Първа дама преди време се регистрира с фондация. Проф. Ева Соколова записва „ Национален Граждански Форум „ Българка “, а измежду учредителите й е и някогашната екоминистърка Евдокия Манева. Тази фондация се запомни най-много със правосъдното дело, което шефката й заведе поради обява. В нея е представено изявление на журналистката Виза Недялкова, че Столичната община е предоставила на фондацията на Ева Соколова помещение от 282 кв. м. на ул. „ Янко Сакъзов “ 15, което да употребява 10 години. Соколова обаче се почувствала оклеветена от медийните изявления, макар че има фактически такова решение на общинарите. Около тези разправии професорката по химия отбелязва: „ Всичко, изписано по вестниците против Елена Костова и фондацията й „ Бъдеще за България ”, е безпричинно и цели само дискредитирането на Съюз на демократичните сили! Няма никакво място за угризения,

когато става дума за събирането на средства. Нямам никакви проблеми, както със сумите, идващи във фондация „ Българка “, по този начин също и със спонсорите. Другото са компромати “.

 

В тези години Соколова постоянно е подчертавала, че фондацията й употребява непретенциозен таван, за който заплаща наем, а чиновниците й работели без пари. Вдовицата на тогавашния началник на Народното събрание и вътрешен министър Йордан Соколов неотдавна навърши достолепните 90 години, а фондацията й от дълго време е закрита.

 

За разлика от ВИП дамите демократки, 3орка Първанова, брачната половинка на аления президент Георги Първанов, не се отдаде нито на щедрост, нито се регистрира със свое гражданско съдружие.  Все отново да отбележим, че брачният партньор й, президентът Първанов, през 2003 година даде старт в партньорство с Би Ти Ви и „ Шоуто на Слави “ на акцията „ Българската Коледа ”, с която и до през днешния ден се събират пари за детското опазване на здравето.

 

Самата Зорка Първанова пък нашумя с лъскавия си спа хотел в Белчин баня. Днес към този момент синовете на Първанови са фирмаджии – милионери, поели бизнеса на семейството.

Инфо: Уикенд

 

Тагове: Елена Костова Десислава Радева Румен Радев Иван Костов проф. Ева Соколова Йордан Соколов Зорка Първанова Антонина Стоянова Петър Стоянов Георги Първанов Григорий Лучански „ Теленорд " Майкъл Чорни Спас Гърневски Донка Гърневска Евдокия Манева
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР