От две седмици нещо зловещо се случва по крайбрежието на

...
От две седмици нещо зловещо се случва по крайбрежието на
Коментари Харесай

Нещо зловещо се случва в крайбрежните води на Камчатка

От две седмици нещо злокобно се случва по крайбрежието на Камчатка. Това излиза наяве от стотици постове на разтревожени локални поданици в обществените мрежи, от сателитни фотоси на природозащитни организации и от някои осмелили се да разясняват екокатастрофата интернационалните осведомителни организации. Очевидци настояват, че целият скотски и растителен свят по дъното, по продължение на 40 километра, е мъртъв.
Версиите са от фенол и нефтопродукти до натурален развой на измиране на фитопланктона, който слизал към дъното и в процеса на изгниване понижавал количеството О2 във водата, което пък убивало рибата и другите океански жители. Предлагаме ви да научите за първите дни на екокатастрофата от свидетел. Постът на Йола Зикратова във фейсбук е от 2 октомври. 
Случи се нещо ужасно – в нашия Тих океан към Камчатка се е изляло нещо отровно. Цялото дъно е мъртво. Октоподи, риба, морски звезди и таралежи – всички са мъртви от нос Наличьов до Авачинския залив. А това е повече от 40 километра.
Още преди три седмица след сърфинг всички от нашия лагер започнаха да се оплакват от неприятни признаци. Замъглено зрение, сухота и болежка в очите. Гърлото дере, отекоха гласните струни и гласовете ни се изгубиха. Вкусът на океана беше горчив, не солен, безусловно несвойствен. След известно време всички от лагера бяхме с отравяне - повръщане, висока температура, трептене, болки в корема. Решихме, че е някаква зараза. Не сме анализирали и навързвали обстоятелствата. Това стана по-късно.
Беше необичайно - сякаш водата беше транспарантна, от какво да сме се отровили... Помислихме, че може да сме създали алергична реакция от планктона или от други естествени биологични процеси в океана, чакахме си умерено плануваната стихия. Надявахме си всичко да отмине с нея.
Но това се оказа началото. В понеделник (28 септември) изтече информация в мрежата. Властите пратиха специалисти да вършат проби. Водата ставаше все по-странна, мътна, някак гъста. Халактирският плаж последователно се трансформира в гробище. От всякакви краища та крайбрежната линия в мрежата се разгласиха страшни картини - купища мъртви океански жители по целия бряг.
При последното си влизане в океана преди няколко дни, нашите момчета забелязали странното държание на морските котки. Те не били игриви както нормално, не желали да се върнат във водата и дълго стояли на повърхността, сякаш до последно - колкото могат да устоят. Няколко часа по-късно почнали да откриват труповете им на плажа.
Предварителните резултати от анализите във вторник демонстрираха, че в океана нефтопродуктите са 4 пъти над допустимата норма, а фенолът - 2 пъти. 
В края на предходната седмица сърфистите всеобщо са почнали да се изтеглят от крайбрежната линия. Стана тежко да се диша, признаците започнаха да се появяват у някои хора без даже да са докоснали океанската вода.
Сега всички се опитваме да разберем аргументите за казуса. Всеки час идва нова информация. От Greenpeace Русия пратиха сателитни фотоси на реката, която се влива в океана и която явно е донесла гибелта за всичко живо по дъното на океана.По-нагоре по реката има боен полигон.
Знаем по какъв начин работи системата и по какъв начин сполучливо се замитат сходни проблеми - би трябвало да създадем всичко, с цел да спасим океана в този момент и всичко, с цел да го защитим от произшествия в бъдеще.Шервайте и разпространявайте тази информация, доста ще ни помогнете.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР