От днес започват същинските Великденски /Велики/ пости, които ще продължат

...
От днес започват същинските Великденски /Велики/ пости, които ще продължат
Коментари Харесай

Започва Великия пост

От през днешния ден стартират същинските Великденски /Велики/ пости, които ще продължат до деня, когато ще отбележим най-светлия християнски празник – Възкресение Христово, който тази година ще отбележим на 24 април.

По канона Великденският пост стартира предходната седмица, само че през нея е позволена потреблението на сирене, млечни артикули и риба. Същинският пост стартира точно през днешния ден.

Великият пост е най-строг и най-продължителен. Започва седем седмици преди Великден. Нарича се Четиридесетница, тъй като трае 40 дни, само че с него се съединява и седмицата на Христовите премеждия, в която се спомнят последните събития от земния живот на Господа, изключително Неговите премеждия, гибел и заравяне. Затова тя се назовава Страстна седмица, т.е. Седмица на страданията.

За разлика от Коледните, през Великденските пости има единствено два дни, през които е позволено консумирането на риба – Благовещение и Връбница. През останалото време това е неразрешено, неразрешено е също и консумирането на всевъзможни скотски и млечни артикули. През Великия пост (освен първата и последната седмица) – постът се състои в ястие единствено на растителна храна с олио. Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и др.) се смятат за постни храни.

Постът не е просто диета – въздържанието от избрани храни (най-вече тези от скотски произход) не е самоцелно. Идеята на поста е посредством отнемане на тялото да се смири душата. По време на пост, човек би трябвало да се въздържа и от полови контакти. Смята се, че децата, заченати по време на пост, също носят отговорност за невъздържанието на родителите си. Те постоянно страдат от наследствени и хронични болести и има проблеми с възпитанието им, заради тяхната невъздържаност и безчинство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР