От днес започва ваксинирането на желаещи, които са се записали

...
От днес започва ваксинирането на желаещи, които са се записали
Коментари Харесай

Започва ваксинирането на хората, записали се в онлайн регистъра

От през днешния ден стартира имунизирането на искащи, които са се записали през онлайн платформата His.bg. Здравните управляващи оповестиха, че най-вече ще се слага препарата на AstraZeneca. Ваксината на Pfizer ще се ползва на тези, които би трябвало да получат втора доза, както и на членовете на избирателните секции, предава БНР. 

Имунизацията против Covid-19 ще се прави в 335 имунизационни пункта в страната.  " Разпределението на препаратите в страната е на база искащите. Ако в електронния указател има направена поръчка за избран тип ваксина, само че тя не е налична все още, хората могат да си слагат наличната или да изчакат по-късна дата. Тяхното право да изчакат ваксина с РНК не е анулирано. Лицата са осведомени за това с какви ваксини разполагаме, както от центровете където са записани, по този начин и през осведомителните портали на лечебните заведения, където се слагат ваксини ", изясни зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева.

От доставените количества ваксини през тази седмица 25 000 дози от препарата на AstraZeneca са разпределени за персоналните лекари в страната.

" Ние получаваме информация за постъпващите дози на седмична база или двуседмична база. На базата на тази информация ние разпределяме имунизациите след диалози с общопрактикуващите лекари и със записаните през електронния портал, и с осъществяването на етапите. Ние сме в разговор с общопрактикуващите лекари и те ще получават също в допълнение дози ваксини ", сподели още зам.-министърът на опазването на здравето. 

Днес се чака еднодозовата ваксина против Covid-19 на Johnson & Johnson да получи утвърждение за потребление от Европейската организация по медикаментите. Тя до момента е одобрила препаратите на фармацевтичните компании Pfizer, Moderna и AstraZeneca.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР