От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и

...
От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и
Коментари Харесай

След три години водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене

От през днешния ден водата в Хасково е позволена за пиянство и готвене. В продължение на три години тя не можеше да се употребява нито за битови потребности, нито за консумация поради радиоактивната заплаха.

Днес публично от РЗИ-Хасково оповестиха, че към този миг има изчислена индикативна доза на радиоактивност, която е в норма, макар повишения при алфа интензивност.

„ Във водата на Хасково към този момент няма отклонения в нормите. Това се случва с помощта на светкавичната интервенция на държавното управление, което отпусна 2 млн. лв. за справяне с рецесията. Построени бяха 8 нови сондажни кладенци и два водопровода, които спомогнаха за смесването на чистата вода с останалата “, съобщи пред Нова тв шефът на ВиК-Хасково Тодор Марков.

На 4 февруари са взети първите проби от водата. Изследвани са за разнообразни индикатори. Втората проба е взета на 11 март. Предписано е на ВиК да създадат спомагателни проучвания за алфа интензивност.

Пред bTV доктор Соня Димитрова, шеф на РЗИ – Хасково съобщи, че следва следене на водата в идващите месеци и учестен мониторинг.

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа интензивност във водата към този момент нямa.

Въпреки отпуснатите преди 3 години над 2 млн. лева за създаване на дублиращи кладенци и водопроводи, решаването на казуса се проточи с години.

Според кмета на Хасково Станислав Делчев строителството се е забавило години поради забавени процедури.

Общината пресметна 700 000 лв. загуби за 3-те години без вода за пиянство и питейни потребности, тъй като е трябвало да обезпечи трапезна за обществени домове и детски градини.

Драмата с урана и алфа интензивността в Хасково стартира преди 3 години и оттогава водата е неразрешена за пиянство и готвене. Тогава стана ясно, че Басейнова дирекция е направила проучвания месеци по-рано на част от сондажите на Хасково, които са посочили в пъти завишеност на уран и алфа интензивност, само че тези проби са били включени в отчет, който месеци по-късно е би изчетен в Областната администрация - Хасково.

Последва прекъсване на част от кладенците на нечистата помпена станция, градът мина краткотрайно на режим, а прокуратурата стартира следствие, което е прекъснато година по-късно с претекста, че няма укриване на информация за качеството на водата в Хасково, както и че съществуването на уран и алфа интензивност не носят заплаха за здравето.

КЕВР би трябвало да реши дали ще има покачване на цената на водата в Хасково. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР