Началото на дейностите по почистването обяви преди два дни кметът

...
Началото на дейностите по почистването обяви преди два дни кметът
Коментари Харесай

След почистване от графити, истинската фасада на НДК отново се вижда


Началото на дейностите по почистването разгласи преди два дни кметът на София Васил Терзиев. " В диалозите ми с хора те най-често споделят, че драсканиците по постройките, неналичието на осветяване, разрушените тротоари и дупките по улиците са това, което чакат да се промени в града ", означи той във Фейсбук. По думите му София не заслужава да наподобява на " гето с надраскани фасади ".

" Този ангажимент поех още в акцията. Отношението към София да е друго, градът да бъде чист, спретнат и зелен. Докато главният обществен диалог е замяна на политически обвинявания, грижата за града и изпълняването на обещания не стопират ", добави кметът.

" Започнахме с почистването на едно от емблематичните за София места - НДК. Ще възстановим типа на присъщия врачански камък, с който е облицован НДК и който до този миг отговарящите за поддръжката компании не са успявали да почистят ", разгласи още Терзиев. Той показва, че върху Националния замък на културата от време на време са нанасяни пластове фасадна багра, с цел да заличат драскането със спрейове и замърсяването.

Снимка: Facebook/Васил Терзиев

" Проведохме диалози с управлението на НДК и се разбрахме дружно да върнем приветливата среда към най-оживеното място в града, където ежедневно се организират събития и концерти, идват хора от цялата страна, а децата на София се събират, играят, поддържат връзка ", сподели още Терзиев, като изрази вяра мястото да бъде защитавано чисто от софиянци и гостите на града. Той се ангажира и за засилване контрола и видеонаблюдението към към този момент почистените места, " тъй че на хванатите извършители да се търси цялата планувана в закона отговорност ". 

Междувременно продължава и почистването " на загрозените подлези, стени и фасади на публични здания ", както ги дефинира Терзиев. Според него да рисуваш със спрей върху фасадите на публични и жилищни здания може да бъде изкуство, само че може и да е елементарен вандалски акт. Той добави, че разликите сред графити и драсканиците са забележими. " Искаме да ограничим вандализма и да развием изкуството, и то да бъде част от образа на града ни. Да превърнем София в столица на градското изкуство ", прикани още кметът. 

Снимка: Българска телеграфна агенция, Благой Кирилов

За дълготрайно справяне с драсканиците, градските управляващи се срещат и с графити организации, с цел да очертаят " взаимно съответни ограничения, които удовлетворяват всички страни ". Предвижда се създаване на легални места за упражняване на този тип изкуство в градска среда, " както е в доста други европейски градове и столици ", уточни Терзиев.

Той прибавя, че с решение на Столичния общински съвет през февруари 2023 година са утвърдени няколко пространства за разполагане на специфични стени, само че такива досега не са построени. Единствените свободни зони за графити са подлезите на естакадата към гара " Подуяне " и стените под моста " Чавдар ", където този уикенд се организира графити фестивалът Sofia Urban Art. " Ще проучваме утвърдените местоположения в някои паркове и градини в София и в разговор с графити организациите ще набележим спомагателни. Така ще разтеглим опциите за артистите да показват себе си, без да се тормозят, че правят нещо неправилно и нарушават закона ", изясни Терзиев.

Снимка: Българска телеграфна агенция, Благой Кирилов

Той прикани и всеки жител, който стане несъзнателен очевидец на сходни вандалски дейности, да алармира неотложно органите на реда. " От всеки един от нас зависи дали София ще бъде хубав и въодушевяващ град и дом. Вярвам, че дружно можем да създадем общественост, в която геният и изкуството ще завоюват борбата с безразличието и разрухата ", добави Терзиев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР