Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заявиха пред Върховния

...
Адвокатите на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж заявиха пред Върховния
Коментари Харесай

Съдът във Великобритания решава за екстрадицията на Джулиан Асандж

Адвокатите на създателя на WikiLeaks Джулиан Асандж обявиха пред Върховния съд на Лондон в понеделник, че той не би трябвало да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, тъй като той не може да разчита на правото си на независимост тирада, предава " Ройтерс ".

Стотици протестиращи се събраха пред съда в понеделник с цел да станат свидели на решението, което може да бъде кулминационната точка на 13 години правосъдни борби, като двама съдии би трябвало да разгласят дали са задоволени от уверенията на Съединени американски щати, че 52-годишният Асандж може да разчита на правата и отбраната на Първата корекция, в случай че бъде съден за шпионаж в Съединени американски щати.

Правният екип на Асандж споделя, че той може да бъде качен на аероплан и екстрадиран през Атлантика в границите на 24 часа след решението, само че също по този начин може да бъде освободен от пандиза или още веднъж да се окаже заседнал в месеци на правосъдни борби.

Неговият юрист Едуард Фицджералд сподели, че съдиите не би трябвало да одобряват уверението, обещано от американските прокурори, че Асандж може да се стреми да разчита на правата и отбраната, предоставени според Първата корекция, защото американски съд няма да бъде правно привързан от това.

" Ние споделяме, че това е явно несъответстваща убеденост ", каза той пред съда.

Фицджералд одобри настрана увещание, че Асандж няма да бъде наказан на гибел, като сподели, че Съединени американски щати са предоставили  " недвусмислено заричане да не бъдат повдигнати обвинявания за закононарушение, което може да докара до смъртно наказване "

Съединени американски щати обявиха, че техните гаранции по Първата корекция са задоволителни.

Джеймс Люис, представляващ американските управляващи, сподели в правосъдните документи, че уверението " не може да обвърже съдилищата ", но че американските съдилища  " тържествено ще отбележат и ще изпълнят, доколкото са в положение да изпълнят заричане, обещано от изпълнителната власт ".

Основаната от Асандж WikiLeaks публикува стотици хиляди секретни американски военни документи за войните на Вашингтон в Афганистан и Ирак - най-големите пробиви в сигурността от този тип в историята на американската военна работа - дружно с голям брой дипломатически телеграми.

През април 2010 година Wikileaks публикува секретно видео, показващо офанзива с хеликоптер на САЩ през 2007 година, която умъртви десетина души в иракската столица Багдад, включително двама чиновници на Ройтерс.

Американските управляващи желаят да изправят Асандж пред съд по 18 обвинявания, съвсем всички по Закона за шпионажа, заявявайки, че дейностите му с WikiLeaks са били безразсъдни, увредили националната сигурност и заплашили живота на сътрудници.

Многобройните му световни поддръжници назовават ​​съдебното гонене подигравка и посегателство против публицистиката и свободата на словото. Призивите за преустановяване на случая идват от правозащитни групи, медийни органи и австралийския министър председател Антъни Албанезе, дружно с други политически водачи.

Асандж беше задържан за първи път във Англия през 2010 г. по шведска заповед по обвинения в полови закононарушения, които по-късно бяха оттеглени.

Австралийският компютърен специалист прекара последните пет години в британски затвор с висока степен на сигурност " Белмарш ", откакто откри леговище в посолството на Еквадор в Лондон в продължение на седем години.

Ако Върховният съд реши, че екстрадицията може да продължи, правните пътища на Асандж във Англия са изчерпани и юристите му незабавно ще се извърнат към Европейския съд по правата на човека за незабавна възбрана, блокираща депортирането в очакване на цялостно чуване от този съд.

Ако съдиите отхвърлят уверенията на Съединени американски щати, Асан ще има позволение да апелира делото си за изгонване и обжалването може да не бъде прегледано до идната година.

Съдиите също може да са решили да обмислят освен дали Асандж може да апелира, само че и наличието на това обжалване. Ако се произнесат в негова изгода при тези условия, той може да бъде освободен.

" Надяваме се през днешния ден съдилищата да постъпят правилно и да отсъдят в интерес на Джулиан. Но в случай че не го създадат, ще желаяме незабавна възбрана от Европейския съд по правата на индивида ", сподели Стела Асандж, която се омъжи за него в Белмарш през 2022 година.

Тя сподели, че какъвто и да е резултатът, ще продължи да се бори за свободата му. Ако бъде освободен, тя сподели, че ще го последва в Австралия или където и да е. Ако той бъде екстрадиран, тя сподели, че всички психиатрични доказателства, показани в съда, са заключили, че той е изложен на сериозен риск от самоубийство.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР