От днес влиза в сила 9-процентната данъчна ставка за виното

...
От днес влиза в сила 9-процентната данъчна ставка за виното
Коментари Харесай

Влиза в сила по-ниското ДДС за бирата и виното в заведенията

От през днешния ден влиза в действие 9-процентната данъчна ставка за виното и бирата, сервирани в заведения. След като от първи юли по-ниската ставка е годна за храните и безалкохолните питиета в заведенията за хранене и при кетъринг услугите, в този момент тя се уголемява и върху виното и бирата със законови ремонти, признати в последните дни на работата на депутатите преди им лятната почивка, информира БНР. 

Разширяването на 9-процентното изключение бе контрактувано на Коалиционен съвет. В него ще бъдат обхванати и спортните уреди, т.е. фитнесите, кортовете и другите спортни стадиони. Ако инцидентните транспорти са проведени за туризъм, те също ще се употребяват от по-ниската ставка. Комисионите на туроператорските сътрудници са част от изключението, чиято обща вреда за хазната не е планувана.

Намалената данъчна ставка влиза в действие от 1 август и ще се ползва до 31 декември 2021 година

От съдружния съвет подчертаха, че за юни приходите от Данък добавена стойност като цяло в хазната с 28 милиона лв. повече по отношение на година по-рано, макар пандемията. Първото ново изключение от 20-процентната ставка обаче влезе в действие от 1 юли, тъй че резултатите за юни не могат да бъдат референтни за резултата от смяната.

Преди пандемията от Covid-19 само хотелиeрите се употребиха от 9-процентната ставка, като тези текстове попадат от години в българското законодателство.

След парламентарната почивка следва нова серия от промени в Закона за Данък добавена стойност, стана ясно нощес. Тя ще бъде поради анулацията на текстовете на Наредбата за касовите апарати, свързани със софтуера за ръководство. През годините те бяха променяни неведнъж, а бяха и обект на неодобрение от бизнеса. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР