От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху

...
От днес в Европейския съюз влиза в сила забрана върху
Коментари Харесай

Влиза в сила забраната върху производството на халогенни крушки

От през днешния ден в Европейския съюз влиза в действие възбрана върху производството на множеството типове халогенни крушки. Търговците обаче могат да продължат да продават наличните си на склад количества до изчерпването им. Халогенните крушки ще бъдат сменени най-вече с LED осветяване. Според Европейската комисия по този начин ще се пести голямо количество сила, посочва БНТ.
 
През 2012 година Европейски Съюз забрани производството на елементарни крушки, от през днешния ден в историята отиват и халогенните. Мотивите са, че не са задоволително енергийно ефикасни.


 
Забраната им в началото беше планувана за септември 2016 година. Заради опасения, че на пазара няма задоволително други възможности, срокът беше продължен с две години.
 
От през днешния ден производителите ще могат да оферират единствено крушки, които имат най-малко енергиен клас B съгласно европейската канара за етикиране.
 
Според Еврокомисията халогенните лампи употребяват пет път повече сила, в сравнение с тяхната опция - LED крушките. Със прекъсването им от произвеждане годишно ще се пести сила, равна на потреблението на страна като Португалия в продължение на 5 години.



Промените също значат и доста понижаване на отпадъците, тъй като потребителите от Европейския съюз ще употребяват по-малко електрически крушки всяка година. Очаква се и понижаване на нездравословните излъчвания въглероден двуокис във въздуха. Освен това новите LED крушки ще могат да се рециклират.



Халогенните имат живот към две години, а по-модерните лед - 15-20 година, настояват производителите. Около €100 ще са спестените средства в сметките за ток приблизително за Европейски Съюз, написа Money.bg.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР