От днес производители, които преопаковат и разфасоват мляко и млечни

...
От днес производители, които преопаковат и разфасоват мляко и млечни
Коментари Харесай

Обнародвано: Без имитиращи продукти в мандрите за кашкавал и сирене

От през днешния ден производители, които преопаковат и разфасоват мляко и млечни артикули, няма да могат да създават и преопаковат имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните. Това е част от новото допълнение на Наредба 1, обнародвана в „ Държавен вестник “, бр. 51 от 19.06.2018 година

Производителите имат едномесечен период, в който да приведат активността си в сходство с условията.

Министерството на земеделието, храните и горите предприе редица начинания и ограничения, имащи за цел от една страна да покачат търсенето на сурово мляко посредством стимулиране използването му при производството на млечни артикули, а от друга - да засилят търсенето на пазара и потребителския интерес към другите типове млечни артикули. Това включва и рационализиране на законодателството за така наречен " имитиращи артикули, съдържащи в състава си мляко “.

От 2016 година до сегашния миг МЗХГ организира редица публични разисквания по проблемите, касаещи положението и развиването на млечния бранш в страната, в това число аспектите свързани с млечните и имитиращите артикули. В резултат от състоялите се полемики през актуалната година, още веднъж е доказана нуждата от въвеждането на спомагателни нормативни условия и ограничения към производството, разфасоването и преопаковането на имитиращи артикули.

Беше направена също и цялостна оценка на въздействието на плана на Наредба за допълнение на Наредба №1 за хигиената на храните, взаимно с плана на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Наредбата за характерните условия към млечните артикули. Оценката на въздействието е осъществена от външен реализатор по възлагане от МЗХГ.

Мерките, които са заложени в двата нормативни акта всъщност имат темперамент и на дейности ориентирани против „ двойния стандарт “ при храните, защото способстват за ясното разграничение на имитиращите от млечните артикули, както в процеса на производството, по този начин и при предлагането им в комерсиалната мрежа. По този метод се реализира отбрана ползите на потребителите и гарантиране правото за осведомен избор освен за продуктите с генезис от други страни-членки на Европейски Съюз, само че и за артикули, създадени в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР