От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги.

...
От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги.
Коментари Харесай

Само в две търговски вериги има намаления на хляба, но те са на промоция

" От през днешния ден хлябът е по-евтин с 20% в комерсиалните вериги ". Това разгласи гръмко водачът на Българска социалистическа партия и министър на стопанската система Корнелия Нинова на 2 юли, като изясни, че търговците превантивно почнали да смъкват цената на хляба, макар че към момента нулевата ставка Данък добавена стойност не е обнародвана в " Държавен вестник ", предава " Сега ".

Социалистът в Нинова за следващ път се оказа по-силен от юриста  - другояче нямаше да твърди, че водеща интернационална компания ще " смъква " Данък добавена стойност - в случай, че данъчното понижение още не е влезнало в действие. Още в събота тя фанфарно заяви : " От през днешния ден хлябът е по-евтин с 20% в комерсиалните вериги поради нулевия Данък добавена стойност ". 

Днес в две търговски вериги - " Лидл " и " Кауфланд ", има намаления, само че те са нормалните промоции, добре познати на клиентите. 

В " Лидл "  хлябът е с червени етикети  " По-евтино ", като понижението е 20%. Така цената на бял самун, " Добруджа " и стандартизиран за 650 гр. е сред 1.50-1.80 лева според от производителя. Пълнозърнестите типове са малко над 2 лева

В " Кауфланд " единствено най-обикновеният самун е поевтинял - от 1.59 на 1.24 стотинки. Още три типа са с по-ниска промоционална цена. При брашното също има понижение, само че още веднъж става дума за промоция.

Противно на хвалбите на вицепремиерката цените в останалите търговски вериги и дребните квартални магазини си стоят високи - бизнесът познава законите и изчаква законовата смяна за Данък добавена стойност да бъде обнародвана, преди да реагира. Тук-там има " акции " и " промоции " на единични хлебни произведения. 

Корнелия Нинова даже придружи изказванието си във Фейсбук, че понижението на Данък добавена стойност работи, с тази фотография от огромен хипермаркет, на която се вижда най-обикновена промоция. 

Антикризисната мярка с въвеждането на нулева ставка Данък добавена стойност за хляба бе мощно подложена на критика от икономисти, съгласно които действително няма да докара до по-евтин самун. Според тях разликата в цената поради свалянето на налога от 20% на 0%  налог ще бъде разпределена сред производители и търговци и няма да стигне до крайния консуматор. В последния миг депутатите гласоподаваха и нулева ставка за браншното, което следва да забележим по какъв начин ще повлияе на ценообразуването. 

Собственици на дребни хлебопекарни вече коментираха, че няма да смъкват цената, тъй като имат да избиват големи разноски за ток и други консумативи.

Още когато държавно управление разгласи, че предлага 0%ДДС за хляба, цената му стартира сензитивно да се повишава в комерсиалната мрежа. Национален статистически институт регистрира, че единствено през май, хлябът е поскъпнал приблизително с 10%. Все още няма публична статистика за юни.

Ако във вторник, 5 юли,   " Държавен вестник " разгласява измененията в закона за държавния бюджет, където са включени и всички антикризисни ограничения, то те ще влязат в действие в петък, 8 юли.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР