От днес екипи на Центъра за градска мобилност започват да

...
От днес екипи на Центъра за градска мобилност започват да
Коментари Харесай

В София вече глобяват с неприсъствен фиш за неправилно паркиране

От през днешния ден екипи на Центъра за градска подвижност стартират да слагат неприсъствени фишове за погрешно паркиране. Глобите ще са от 20 до 200 лева и се постановат по Закона за придвижване по пътищата. Фишът ще се слага на предното стъкло на автомобила, а след седмица ще се получава от нарушителя и по пощата. Пуснатите спешни светлини в отсъствието на лидера също няма да го спасят от глоба. Това заяви зам.-кметът по превоза на София Кристиан Кръстев, който дружно с представители на ЦГМ дадоха алегоричен старт на новия вид надзор на бул. " Черни връх ". 

Размерът на глобите е строго определен в взаимозависимост от тежестта на нарушаването. За паркиране на тротоар - 50 лв., на инвалидно място - 200 лв., погрешно паркиране на маркировка - 20 лв., а неспазване на пътен знак – също 20 лв.. За по-строгия надзор 10 чиновници на Центъра за градска подвижност са снабдени с таблет, чиято система е обвързвана с тази на Министерство на вътрешните работи, с цел да имат достъп до данните на водачите и принтер, с който ще се връчва фишът на книжен притежател. Срокът за заплащане на санкцията е 7 дни.

" До момента Общинска полиция и Столичният инспекторат съставяха такива фишове, само че в наличието на лидер, което беше неефективно, тъй като постоянно не може да се открие лидерът, водачите оспорват явно нарушаване и в общи линии няма задоволително добра успеваемост. Сега, с неприсъствения фиш, в рамките до минута, всеки безсъвестен лидер ще може да бъде глобен. За нас приоритет ще бъде да глобяваме и да ревизираме по главните улици и булеварди, където се движи главно градския превоз и където има възпрепятстване на пешеходци и велосипедисти ", изясни Кръстев и добави, че при потвърдена успеваемост на този пилотен план, той ще се разшири и такива инспекции ще се правят и в кварталите.

" Не считам, че би трябвало да паркираме в дейна лента за придвижване и да сътворяваме тапи. Ако животът и здравето на хората са на второ място за сметка на това за удобството, считам, че ние сме прави в тази ситуация ", беше безапелационен Кръстев. По думите му, се обмисля въвеждането тук-там за къс престой пред детски градини, учебни заведения, лечебни заведения и увери, че това ще е измежду целите му. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР