От десницата до левицата - в много страни се налагат

...
От десницата до левицата - в много страни се налагат
Коментари Харесай

Икономическите щети от популизма

От десницата до левицата - в доста страни се постановат ограничавания за чужденците - служащи, студенти
Преди четири години " Юниливър " (Unilever), мултинационалната английска компания за потребителски артикули с близо 400 марки на пазара, напусна централата си в Нидерландия, с цел да се върна във Англия. Понастоящем тя приготвя за първично обществено предложение подразделението си за сладолед, което е на стойност към 17 милиарда евро и би трябвало да избере сред Лондонската и Амстердамската борса, като най-малко към този момент Ситито има преимущество. Хайн Шумахер, основен изпълнителен шеф на " Юниливър " споделя, че бизнес климатът в Нидерландия към този момент не е толкоз удобен, както преди. Най-вече за компании, чийто личен състав е от целия свят.

Случаят " Юниливър " е единствено една частица във веригата от последици, които води след себе си популистката антиимиграционна политика, печелеща от ден на ден поддръжници, какво се вижда от триумфа на парламентарните избори в Нидерландия на 22 ноември 2023 година на Партията на свободата на Герт Вилдерс. Ксенофобският водач няма да управлява бъдещото държавно управление, само че се снабди със мощна политическа тежест в страна, в която през 2022 година напорът от чужденци е повишен с 60 на 100 и всички съществени партии оферират ограничаващи ограничения за имиграцията.

Някои решения на предходното държавно управление понижиха данъчните облекчения за имигрантите и вкараха таван за броя на задграничните студенти, които могат да учат в нидерландски университети. Един извънредно негативен процес за страна, известна със своята отвореност към света.

Дори мултинационалните нидерландски компании обмислят да изоставен страната. Например " Боскалис уестминстър " (Boskalis Wesminster), компанията предоставяща услуги за строителство и поддръжка на морската инфраструктура в целия свят, акцентира " Блумбърг ".

Според изследване, извършено през 2023 година от името на нидерландското министерство на външните работи 16 на 100 от фирмите в страната, считат да създадат като " Боскалис ", само че делът им скача до 33 на 100 за тези, които имат главно интернационална активност. Сред тях е и Ей Ес Ем Ел (ASML), международен водач при машините за произвеждане на полупроводници, която има пазарна капитализация от 360 милиарда евро. Компанията е измежду засегнатите от антиимиграционните ограничения, защото над 40 на 100 от личния състав й е задграничен. На конференция, извършена през януари, основният изпълнителен шеф Петер Венинк съобщи, че в случай че " Нидерландия се затвори, то към този момент няма да идват гении и студенти от целия свят " и Амстердам ще би трябвало да понесе следствията от сходна стъпка. " Ние сме световна компания, отиваме там, където имаме сигурността, че можем да растем ", добави той.

Нидерландия сигурно не е единствената страна, в която популистите се радват на поддръжка измежду популацията. Има редица образци за това, от десницата до левицата. Като се стартира от Италия, където от Силвио Берлускони насам, т.е. от средата на 90-те години на предишния век, на сцената се появяват редица популистки обединения - от " Лигата " на Матео Салвини до Движение " Пет звезди " изначало с Джузепе Грило, а по-късно и с Джузепе Конте до " Италиански братя " на премиерката Джорджа Мелони. Същото се отнася и за Франция, Германия. Швейцария. Да не приказваме за Англия, където популизмът бе главния мотор на Брекзит или за Съединени американски щати на Доналд Тръмп, и Бразилия на Жаир Болсонаро, регистрира италианското издание " Интернационале ".

Обща линия на популистките водачи е убеждението, че съставляват настояванията на " същинските хора " за сметка на минусите и корупцията измежду елита. Често дейностите им водят до обезценяване на формите и процедурите на представителната народна власт за сметка на плебисцитни способи. Достатъчно е да се намерения за вредите, нанесени на Унгария от ръководството на Виктор Орбан. Налице са също и негативни стопански последици за стопанската система, които постоянно не са толкоз добре проучвани, съгласно немското издание " Франкфуртер Алгемайне цайтунг ".

Германският ежедневник цитира изследването на икономистите Мануел Функе, Мориц Шуларик и Кристоф Требеск, които са анализирали данните за 51 президенти и министър председатели популисти от 1900 до 2020 година, изтъквайки огромните загуби за страните. " След 15 години брутният вътрешен артикул (БВП) на човек от популацията е бил с 10 на 100 по-нисък по отношение на страна, ръководена от непопулист ". Всичко това е плод на унищожаването на стопанската система, утежняването на макроикономическата непоклатимост и упадъка на институциите. " Данните сочат, че се утежняват освен растежът и потреблението, само че се ускорява и неравенството. Липсата на паритет сред небогати и богати се усилва най-много при популистите от десницата ", настояват създателите на изследването.

Популистите оферират елементарни предписания на комплицирани проблеми, пробвайки се да извлекат полза от общественото неодобрение. Рецепти, които при конфликта с действителността, се оказват неправилни и съвсем постоянно неизпълними като всички оферти, пропити с изразителност. Най-пресният образец за това е от Италия. Супербонусът от 110 на 100, който натовари така и така нежните държавни финанси и ще остане в историята като една от най-големите произшествия за държавните финанси. Защо в Италия, Съединени американски щати, Нидерландия и доста други страни толкоз хора - от всички пластове на обществото, от ляво до дясно - настойчиво имат вяра в популистки политически планове?

В книгата си " Съдбата на Европа " от 1945 година Алберто Савинио включва и текст, озаглавен " Да дадеш на италианците мисъл и преценка ". Разсъждавайки върху факторите, предиздвикали италианците да имат вяра в Бенито Мусолини и фашизма, той твърди, че с изключение на незнанието на гласоподавателите, буди " боязън и неналичието на мисъл и трезва преценка ". " Страхувам се от плашещо високия брой хора, които не мислят и не отсъждат със личната си глава, а посредством налагане на непознато мнение, посредством ентусиазъм или просто, следвайки съвета на лидер, духовник или маг ", написа той. " Най-ужасната последица от сходна преценка ", съгласно Савинио, е " че човек има вяра по-лесно във подправеното, в сравнение с в същинското и приема с по-голямо доверие неуместното, в сравнение с същинското ". И по този начин популистката изразителност процъфтява...

Автор: Галя Горнишка, Българска телеграфна агенция
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР