От дълго време учените се борят с идеята за израстване

...
От дълго време учените се борят с идеята за израстване
Коментари Харесай

Япония тества върху хора лекарство за израстване на нови зъби

От дълго време учените се борят с концепцията за израстване на нови зъби в организма на възрастен бозайник. Изследователи от Япония са съумели да създадат това при разнообразни лабораторни животни. Сега те ще стартират клинични тествания с присъединяване на хора, написа New Atlas. В рамките на няколко години сполучливите резултати от изследването могат да доведат до одобряването на новаторското лекуване.

Според създателя на технологията Катсу Такахаши той е работил по концепцията още от студентските си години. Дългогодишните опити довеждат екипа му до откриването на гена USAG-1, чието влияние може да подтиква растежа на нови зъби. През 2018 година пробно лекуване води до сполучлив напредък на нови зъби при мишки и порове.

Наблюденията демонстрират, че USAG-1 взаимодейства с избрани протеини, с цел да потисне растежа на зъбите. Блокирането на този механизъм води до подаване на сигнал към протеина BMP, който провокира растежа на нови зъби.

„ Идеята за израстването на нови зъби е фантазията на всеки ортодонт. Нашите проучвания би трябвало да проправят пътя за клиничната приложимост на новото лекарство “, разяснява Такахаши.

Пилотните клинични изпитвания ще включват пациенти с агенеза на зъбите – генетично положение, при което липсват един или повече зъби. Важно е да се означи, че за разлика от пробните клетъчни технологии, новият метод разрешава работа с вродени аномалии.

Началото на проучванията е планувано за лятото на 2024 година При триумф учените плануват до 2030 година лечението да стане налична за всички хора.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР