От четвъртък и тестовете за антитела ще се ползват като

...
От четвъртък и тестовете за антитела ще се ползват като
Коментари Харесай

При тестовете за антитела може да има фалшиво положителни

От четвъртък и тестванията за антитела ще се употребяват като зелен документ.

Благовеста Пенчева, която е медицински шеф на една от лабораториите за проби у нас, намира като главен минус на тестванията за антитела обстоятелството, че може да има подправено позитивни. Според нея в този случай човек няма да бъде предпазен, макар че ще има документ.

" Има хора, които боледуват по друг метод тежко или леко, за мен персонално няма взаимозависимост и 2-3 месеца по-късно съвсем нямат антитела, а имам познати, които са задържали антителата си повече от половин година във високи равнища ", споделя тя.

Вижте целия диалог с Благовеста Пенчева.

Според вас персонално, като експерт, добра концепция ли беше това антителата да бъдат признавани и то единствено в България като част от зеления документ?

Д-р Браговеста Пенчева: Това проучване съгласно мен не е ориентирано толкоз към здравето на пациентите, а е ориентирано към това да се спасят едни бизнеси, които в действителност имат потребност от помощ. Това е един спомагателен компромис, който се прави на хората, които не желаят да се имунизират, което не е добре. Защото страната - хората не желаят да се ваксинирит, тя обезпечава безвъзмездни ПСР-тестове по линия на здравна каса - отново не желаят да се имунизират - обезпечава им безвъзмездни антигенни проби. И в този момент несъмнено ще има концепция за безвъзмездни проби за антитела. Това е в действителност малко срамно за мен. Просто хората би трябвало да се имунизират. Трябва да го схванат това, тъй като няма различен метод да оцелеем.

Колко време съгласно вас трае високото равнище на антитела, Вашата процедура какво сочи?

Д-р Браговеста Пенчева: Динамични са, месец за месец се получават основни разлики като отново всичко е доста самостоятелно. Има хора, които боледуват по друг метод, тежко или леко, за мен персонално няма взаимозависимост и два или три месеца по-късно съвсем нямат антитела. А имам познати, които са задържали антителата си повече от половин година във високи равнища. И в действителност това е една опция за хора, които са с високи антитела и които ще могат да употребяват подобен документ.

Спрямо моите познати това са извънредно дребен брой хора, които демонстрираха схващане в тежки моменти, да речем предходната година да не се наредят на опашка за ПСР или за антигенен тест, а да се лекуват по домовете си, по отношение на рекомендациите на лекарите и тези хора в този момент останаха без документ. За тях това има смисъл, с цел да отидат в магазин и тн. Но за общо прилагане, съгласно мен, е хубаво да се придържаме към европейските правила, изключително в интервал на рецесия.

Антителата са подобен имунологичен способ, при който постоянно има някаква възможност, която може да е дребна -4-5 % и по-малко, която да даде подправено позитивна реакция. Имали сме такива случаи, въпреки и единични на хиляди проби. В този случай човек няма да има антитела, само че пробата му за антитела може да даде позитивна реакция и той да има документ без самият той да е предпазен. За мен това е главният минус на тестванията за антитела. В здравното министерство оповестиха, че документът за антитела ще важи 3 месеца - само че какво ще стане с хората, които са се изследвали последният месец? Ще би трябвало ли още веднъж да го вършат? „

Аз примерно тази седмица и предната съм отклонявала всички запитвания на работодатели, които са желали да създадат проби за антитела, с цел да изчакат момента, в който ще има регулация по тази причина. Но имаме доста хиляди пациенти с проби неотдавна, които в този момент ще бъдат в неравностойно състояние, тъй като ще би трябвало да си повторят теста.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР