От Британския регулаторен орган за защита на конкуренцията и пазарите

...
От Британския регулаторен орган за защита на конкуренцията и пазарите
Коментари Харесай

Британските регулатори може и да блокират сделката между Adobe и Figma

От Британския регулаторен орган за защита на конкуренцията и пазарите (CMA) обявиха през днешния ден, че договорката за придобиването на облачната платформа за графичен дизайн Figma от Adobe Inc за 20 милиарда $ може да бъде отнесена към стадий на по-задълбочено следствие, защото пораждат опасения за евентуален „ спад на нововъведенията “ в бранша. От CMA прибавят, че в случай че двете компании не предложат допустими решения за справяне с рисковете за свободната конкуренцията, съглашението сред тях ще влезе в идната фаза на следствието.

От английския регулаторен орган оповестиха още през май, че преглеждат изискванията по договорката. Техните сътрудници в Съединени американски щати и Европейския съюз също показаха опасенията си от това, че софтуерните колоси все по-често гълтам по-малките си съперници, изключително тези с достъп до огромни размери потребителски данни, за умопомрачителни суми. Регулаторните органи и от двете страни на Атлантическия океан обаче са склонни да утвърждават такива покупко-продажби, само че в подмяна на даването на нужните гаранции и обезщетения.

Според CMA тяхното следствие е открило, че придобиването на Figma от Adobe може да докара до по-малък избор за потребителите на приложения, уеб страници и други софтуерни артикули за графичен дизайн и обработка на изображения, добавяйки, че това поражда съществени опасения по отношение на свободното конкуриране на пазара:

„ Притесняваме се, че тази договорка може да задуши нововъведенията и да докара до по-високи разноски за фирмите, които разчитат на продуктите на Figma и Adobe. “, декларира Сорча О’Карол, старши шеф в CMA.

Ръководството на Adobe разполага с пет работни дни, с цел да показа своя отговор на опасенията на регулатора. Междувременно цената на акциите на компанията падна с към 1% по време на предпазарната комерсиална сесия в Съединени американски щати в петък:

„ Adobe няма секрети проекти за справяне с конкуренцията на софтуерния пазар. Ние оставаме уверени, че ще се стигне до заслужено решение по случая, защото продуктите на Figma са извънредно близки до главните креативен артикули на Adobe. “, декларират от компанията.

Представител на Figma разяснява новината сбито:

„ Силно имаме вяра, че препоръчаната от нас договорка с Adobe няма да докара до понижаване на конкуренцията на нашия пазар. “

На 15 септември 2022 година от Adobe оповестиха, че са постигнали дефинитивно съглашение за поглъщането на Figma за към 20 милиарда $ в брой и акции. Съвсем неотдавна от CMA блокираха и мегасделката за придобиването на производителя на видеоигри Activision Blizzard от различен американски софтуерен колос, Microsoft, заявявайки, че това може да навреди на конкуренцията на зараждащия се пазар на облачни игри, което провокира гневни диспути.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР