От безплатното саниране на жилищните сгради по първия етап от

...
От безплатното саниране на жилищните сгради по първия етап от
Коментари Харесай

80 блока от Пловдив в списъка за саниране, парите стигат само за половината

От безплатното саниране на жилищните здания по първия стадий от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ), който започва в края на предходната година, ще отпаднат близо половината от плановете, подадени от Пловдив. За това приказват цифрите, предоставени от Министерството на районното развиване. До 1 юни тази година, когато бе крайният период за кандидатстване по първия стадий, са импортирани 80 планови оферти на обща стойност 151 655 559,72 лв. с Данък добавена стойност. Съгласно изискванията оптималната стойност на средствата, които могат да бъдат предоставени за енергийно възобновяване на жилищни здания в Пловдив е 80 000 000 лева На процедура не доближават 71 655 559.72 лева От Министерство на регионалното развитие обръщат внимание, че избраната сума от 80 млн. лева за Пловдив е оптималният размер на допустимите средства, а не обезпечен бюджет, написа " Марица ".

При първия стадий разпределението на средствата бе на база брой население в обособените райони. Пловдив влиза в категория с население над 150 000 души и по-малко от 400 000 души, което му отрежда предел до 80 000 000 лева За съпоставяне - Смолян и Карлово са в категория „ Градски общини, които не са избрани като съществени центрове на напредък в Националната идея за пространствено развиване “. За тях плануваните средства по първия стадий са по 30 млн. лева. За страната общата стойност на безвъзмездното финансиране от Етап I,  по Подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “, възлиза на 1 129 881 600 лв. с Данък добавена стойност.

Справката на Министерство на регионалното развитие демонстрира, че в града под тепетата най-вече искащи да санират домовете си има в регион „ Централен “, който е подал 20 плана от името на сдружения на притежатели. Следват регион „ Южен “ с 19 блока и регион „ Източен “ - 18. По 10 плана са подадени от името на жителите от регионите „ Тракия “ и „ Западен “, а минимум от „ Северен “ - 3 броя. Напомняме, че освен това кандидатстване общинските или районните администрации са водещи сътрудници и като такива имат ангажимент да входират плановите оферти от името на сдруженията на притежателите.

Кои от общо подадените 80 претенции от Пловдив за 100 % гратис саниране на жилища ще отпаднат, не е ясно към този момент. На този стадий те се правят оценка от назначени външни специалисти. Оценяването на плановете ще приключи през ноември тази година, а резултатите ще бъдат оповестени в ИСУН 2020 /информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз в България/, както и на интернет страницата на Министерство на регионалното развитие. Оттам прецизират, че защото процесът по оценяване не е завършил, санирането действително не е стартирало. Но пък общините имат право, до момента в който чакат резултата, да стартират за своя сметка и на собствен риск подготвителни действия и публични поръчки " под изискване ".

 Мярката дава право сдружения на притежатели, които ще останат отвън класирането, да аплайват по Етап II по съответната одобрена процедура, още веднъж посредством общинската или районна администрация, на територията на която са регистрирани, като употребяват направените документи от Етап I. Тук най-важният миг обаче е, че безвъзмездното финансиране е 80 %, а разликата до 100 % се поема от притежателите.„ Интересът за присъединяване в програмата е извънредно висок, освен че финансирането по актуалната процедура е безплатно, а и всички изпълнявани досега стратегии за енергийно възобновяване на жилищни здания на практика са безвъзмездни за жителите. По първия стадий в ИСУН 2020 са подадени общо 3068 планови оферти (3068 жилищни сгради) от 152 общински или районни администрации в страната. Общата стойност на плановете възлиза на 3 972 426 084,04 лв., с което се надвишава разполагаемият бюджет повече от три пъти “, разясняват от ведомството на районното развиване. Според специалистите трендовете в бъдещите схеми за енергийно възобновяване ще бъдат в посока нарастване на самоучастието на притежателите. Това е и в смисъла на Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност (ЗУЕС), че „ главната грижа за общите елементи в постройка - частна благосъстоятелност, следва да се прави от съответните притежатели в нея, а страната следва да подкрепя процеса “.

Общо 14 многофамилни блока в Пловдив, подали планови оферти по стадий I за саниране, бяха обследвани гратис за техническото положение със средства от общинския бюджет. Шанс за това получиха първите 10 претенденти, а по-късно още четирима. 

За задачата бяха заделени 1,5 млн. лв.. По-късно тази сума се понижи, тъй като страната дефинира по-ниска цена от авансово плануваните 5,23 лева./кв. метър без Данък добавена стойност, обясниха от Община Пловдив. 

Късметлии излязоха жителите на ул. " Бр. Шкорпил " 1-11 в регион " Южен ", на ул. " Месемврия " 7 и 9 в регион " Източен ", бул. " Шести септември " 117-133, на бул. " Руски " 16, на ул. „ Босилек ” 1 и 3 в регион „ Източен ”, на ул. „ Победа ” 17-21-А в „ Северен ”, на ул. „ Равнища ” 2 в „ Западен ” и на ул. „ Даме Груев ” 58-64 в „ Южен ”. 

Блоковете са подбирани по критерии, избрани от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/ - над 5000 кв. метра разгъната повърхност и оптимално единодушие на съсобствениците.

За съпоставяне - Община Бургас пусна социална поръчка и подготви 16 млн. лв. за механически паспорти,  като даже изпрати общински чиновници от врата на врата, с цел да набере повече претенденти и да се усвоят парите.

Изискването за паспортизация и разбор на енергийната успеваемост на жилищните здания е нов миг в сегашните условия за кандидатстване. Това е ангажимент на сдруженията на притежателите, които по принцип заплащат със свои средства обследването. На тези, които бъдат утвърдени от Министерство на регионалното развитие, разноските ще бъдат възобновени по програмата. Другите, които отпаднат, ще пият " по една студена вода ".

В началото на юни тази година започва втори стадий от осъществяването на подмярка „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “ към съставен елемент „ нисковъглеродна стопанска система “ на Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). По него е планувано размерът на безвъзмездната финансова помощ да е 80% от допустимите разноски за енергийно възобновяване, а останалите 20% са за сметка на притежателите. Проектни оферти по втория стадий ще се одобряват до 16 януари 2024 година Към днешна дата по него няма импортирани документи от Пловдив и района. От Министерство на регионалното развитие предизвестяват, че поради нужното време за инспекции и други подготвителни действия общинските или районните администрации могат да откажат да одобряват заявки за присъединяване след 10 декември 2023 година Както и при първия стадий, и в този момент възможни за кандидатстване са всички многофамилни жилищни здания, които са проектирани преди 26 април 1999 година

Общият размер на средствата по Етап II е в размер на 282 470 400 лв. с Данък добавена стойност. В тази сума е включен и невъзстановим налог върху добавената стойност в размер на 47 078 400 лв.. От Министерство на регионалното развитие прецизират, че общият размер на средствата по процедурата може да бъде повишен при положение на съществуване на недоговорен или икономисан финансов запас от процедурата по Етап I.

Областите Пловдив и Смолян влизат в Южен централен регион за обмисляне /един от шестте района/ дружно с областите Пазарджик, Хасково и Кърджали. Максимална стойност на безвъзмездната финансова помощ, която регионът може да получи, е в размер на 47 078 400 лева В случай че за даден регион на обмисляне не са подадени задоволително оферти за вложения и е разполагаем неусвоен финансов запас, той ще бъде трансфериран и разпределен на другите региони на обмисляне.

Изцяло със лични средства се финансират следните действия: проучване за енергийна успеваемост и узаконяване за ЕЕ - в началото проучване за енергийна успеваемост, правене на механически паспорт на постройката, правене на капиталов план, авторски и строителен контрол.

Минималният размер на декларираните средства по всяко самостоятелно предложение е 50 000 лв.. Максималният размер на декларираните средства за сграда/ блок-секция/група от блок-секции не може да надвишава 9500 000 лв.. Разходите са възможни за финансиране, в случай че са направени и платени в интервала от 1 февруари 2020 година до 30 юни 2026 година Тогава е и крайният период за осъществяване на плановете.

Кандидатстването по актуалната процедура също е по електронен път посредством осведомителната система за Механизма за възобновяване и резистентност (ИС за МВУ), като предложенията за осъществяване на инвестиция по актуалната процедура се подават на интернет адрес: https://eumis2020.government.bg

Карлово и Сопот може да се окажат отличници и по актуалната стратегия за саниране. И двете общини заделиха средства, с цел да подкрепят притежателите при правене на техническите паспорти и енергийното проучване на постройките.

Община Карлово е показала в Министерство на регионалното развитие общо 30 плана, като най-малко пет от тях включват по повече от един блок. С изключение на три във Ведраре, всички останали са в Карлово. Програмата обгръща всички региони на града, в които са издигнати жилищни блокове, като най-вече са там, където са съсредоточени повече многофамилни здания. Това са улиците „ Дъбенско шосе “, „ Теофан Райнов “, „ Ген. Карцов “ Предвижда се обновяване на блокове и по улиците „ Златна морава “, „ Ал. Стамболийски “, „ Граф Игнатиев “. Общата стойност на плановете е близо 29 милиона лв.. За тях плануваните средства по първия стадий са 30 млн. лева

Градът на Левски потегли към правенето на тези планове със забележителна подготовка от миналата Национална стратегия за енергийна успеваемост през 2016-2017 година, при която бяха актуализирани 26 блока в Карлово, Баня и Ведраре. 

Сопот също е община с огромен позитивен опит от първия стадий на програмата през 2016-2017 година Тогава бяха санирани седем жилищни здания. Първи блестна освежен висок жилищен блок в Анево. Той е  на Подбалканския път, съвсем на границата на общината, и посреща влизащите в нея откъм София. На красивата фасада ги приветства величествен портрет на Иван Вазов в цялостен растеж. Върху останалите актуализирани блокове са изрисувани генералите Георги и Владимир Вазови и още един портрет на националния стихотворец.

Кметът Деян Дойнов свика до момента три общоградски събрания за санирането, на които се отзоваха повече от 200 сопотненци. Броят на постройките бе избран съгласно средствата, които ПВУ може да даде. В същото време на общоградско заседание Дойнов разгласи, че Общината ще подкрепи финансово сдруженията на притежателите с 300 000 лв..

След към месец екипът на Дойнов свика ново заседание, на което стана ясно, че Общината ще показа пред Министерство на регионалното развитие общо 32 плана за толкоз жилищни блока, като след това по предложение на администрацията Общински съвет гласоподава общо 600 000 лв. за подкрепяне на сдруженията на притежателите. Иначе импортираните оферти за саниране са на обща стойност 28 790 644,16 лв.. 

Жилищните блокове, които Сопот предлага за саниране, са главно в ЖК „ Сарая ", построен през 80-те години на предишния век, когато оръжейното дружество ВМЗ бе в апогея си и работещите в него бяха към 10 000 души.

Община Смолян подаде 65 планови оферти за включване в първия стадий за саниране с европари. Всички постъпили заявки от Сдруженията на притежателите за присъединяване, съпроводени от отчети за енергийно и техническо проучване, са обработени и подадени в системата ИСУН 2020 в границите на оповестения краен период 31 май 2023 година Проектните оферти са на обща стойност 68 668 462,74 лв. и РЗП 208 580,88 кв. м жилищна повърхност.

Родопският град обаче има предел да подаде за саниране здания по програмата до 30 млн. лева Цифрите " приказват ", че са подадени заявки за двойно повече средства. Всички кандидатствали чакат с неспокойствие резултата от осъществена оценка и класиране на подадените планове, което ще се разгласи през ноември 2023 година  Община Смолян към този момент започва втория стадий за кандидатстване.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР