От английския Glastonbury през белгийския Tomorrowland до испанския Primavera Sound

...
От английския Glastonbury през белгийския Tomorrowland до испанския Primavera Sound
Коментари Харесай

Секс, наркотици и… еко политика: Могат ли музикалните фестивали да спрат замърсяването?

От британския Glastonbury през белгийския Tomorrowland до испанския Primavera Sound - фестивалите обрисуваха ограниченията, които подхващат, с цел да се борят с изменението на климата и да станат по-устойчиви. Но дали действителността дава отговор на реториката постоянно остава не напълно ясно. Причината - стотици хиляди хора летят из целия континент, с цел да се насладят на дни на консумация.

Докато Тимерманс се обади отдалечено в края на юли на конференцията за резистентност Love Tomorrow на Tomorrowland - съпътстващо събитие на фестивала, големият въглероден отпечатък от превоза остава най-големият климатичен проблем на музикалните фестивали.

Много фестивали натъртват на намаляването на отпадъците, само че в случай че погледнете цялостната картина на въглеродните излъчвания, тя е доминирана от пътуването. Пътуването на публиката през фестивала отделя 11 пъти повече замърсяване на климата, в сравнение с отпадъците “, сподели Кимбърли Николас, професор и академик по резистентност в шведския университет в Лунд пред " Politico ".

Тимерманс с възторг означи, че хората на фестивала са " нетърпеливи да допринесат за битката с климата, подготвени да се засилват и са отворени към това, което следва ". " Това е точното отношение, от което се нуждаем, с цел да се оправим с рецесията с климата ", означи още Тимерманс, без даже да спомене казуса с транпортния отпечатък на хиляди хора.

Tomorrowland, който се организира през юли в малко фламандско градче покрай Антверпен, тази година притегли 600 000 почитатели на електронната музика от цялостен ​​свят за три уикенда на забавление. По време на събитието уредниците разпространяваха екологични начинания като " занимателен и елементарен “ клуб за преработване и партньорство с компания, която се бори с пластмасовите боклуци и опазване на водните източници. Появиха се обаче голям брой рецензии, откакто фестивалът се похвали с " празненство полети " в съдействие с Brussels Airlines, с цел да може меломаните да доближат до мястото.

Освен проблемите с всеобщия превоз, доста от музикалните фестивали в Европа остават мощно подвластни от дизеловите генератори, с цел да поддържат работата на своите питейни заведения, заведения за хранене, подиуми и къмпинги.

Най-важното - мъчно е да се намерят данни за еко политиките, тъй че се оказва съвсем невероятно фестивалите да дават доклад.

И защото известността на фестивалите продължава да нараства – Tomorrowland притегли най-голямата си аудитория през 2022 година – ще бъде мъчно да се компенсират негативните резултати от всеобщия превоз.

В отчет за фестивалната промишленост в Обединеното кралство от мрежата за деяние по климата Vision 2025, оповестен през 2020 година, се споделя, че „ макар по-голямата ангажираност и дейности към устойчивите практики, въздействието върху околната среда на фестивалната промишленост като цяло се е нараснало от 2015 година насам.

Организаторите на фестивали обаче упорстват, че техните събития не са изгубена климатична идея.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР