От 4 януари влеза в сила забрана на ЕС за

...
От 4 януари влеза в сила забрана на ЕС за
Коментари Харесай

Забраниха бои за татуировки и перманентен грим, предизвикващи рак


От 4 януари влеза в действие възбрана на Европейски Съюз за бои за татуировки и непрестанен грим, съдържащи химикали, за които има опасения, че предизвикват рак или други опасности за здравето.

Забраната обгръща рискови субстанции като някои азобагрила, канцерогенни ароматни амини, полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), метали и метанол, оповестява „ А Нюз “.

" Ограничението обгръща канцерогенни, мутагенни и репродуктивно токсични субстанции, химикали, неразрешени в козметиката, кожни сенсибилизатори, дразнители за кожата и очите, железни примеси, ароматни амини и някои пигменти ", съобщи Европейската комисия. " Защитата на публичното здраве на европейските жители е наша съществена грижа, а рисковите химикали в мастилото за татуировки могат да съставляват такава грижа ", съобщи пред публицисти говорителката на комисията Соня Господинова.

Седем страни от Европейски Съюз към този момент ползват възбраната на национално равнище . Директивата, призната от всички държави-членки на Европейски Съюз преди година и половина, в този момент към този момент става използвана в целия 27-местен блок, в това число и за вноса от страни отвън Европейския съюз.

Говорителят на Комисията Ерик Мамер, съобщи, че съществуват по-безопасни заместители на химикалите, които могат да се употребяват в множеството пигменти и оцветители .

" Там, където сега няма заместители, е очакван гратисен интервал, с цел да може промишлеността да има време да откри различни решения ", сподели той.

Европейската организация по химикали съобщи, че мастилата за татуировки и перманентният грим съдържат химически смеси, които могат да бъдат рискови, причинявайки " кожни алергии и други по-сериозни въздействия върху здравето, като генетични разновидности и рак ".

Пигментите на мастилото могат да обхванат в организма от кожата, засягайки органи като лимфните възли и черния дроб, а лазерната обработка за изтриване на татуировки може да раздроби веществата на по-малки частици, които циркулират в организма.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР