От 27 юли спира функционирането на сега действащите сайтове -

...
От 27 юли спира функционирането на сега действащите сайтове -
Коментари Харесай

Днес стартира единен портал на Имотния регистър и Търговския регистър

От 27 юли стопира действието на в този момент настоящите уеб сайтове - brra.bg и icadastre.bg
Единният портал сплотява уеб страниците на Имотния указател (ИР) и Търговския указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел (ТРРЮЛНЦ) в обща платформа на адрес portal.registryagency.bg. Проектът е осъществен по Оперативна стратегия „ Добро ръководство ".
Изграждането на новата платформа цели модернизиране на системите, повишение на качеството, осъвременяване на приложния програмен продукт и постигане до високи равнища на сигурност и отбрана.
Новият портал ще бъде презентиран на два стадия:
1. На 9 юни portal.registryagency.bg ще стане забележим за потребителите, с опция за вписване на потребителски профили и присъединение към тях на електронен автограф, документ, публикуван от Агенция по вписванията или ПИК от Национална агенция за приходите.
2. На 27 юли - прекъсване на в този момент настоящите - brra.bg и icadastre.bg и опция за потребление на цялостната функционалност на portal.registryagency.bg
В интервала от 9 юни до 27 юли в осъвременения портал portal.registryagency.bg ще могат да се правят следните действия:
- да се записва потребителски профил и към него да се причисли средство за идентификация, да се направи тестово сключване. Първоначалната идентификация подсигурява нараснало равнище на сигурност, проследимост на дейностите и отбрана на персоналните данни според европейската наредба.
- да се правят свободно информации в Търговския указател, за които не се дължат държавни такси.
- да се преглеждат сканираните документи, съдържащи се в делата на търговците/ЮЛНЦ, след сполучлива регистрация на потребителски профил с присъединено средство за идентификация. Важно конкретизиране е, че издадените преди 23.04.2020 година документи от Агенцията по вписванията няма да могат да се употребяват в новия портал. За достъп до функционалностите му, документите би трябвало да бъдат с дата на издаване след 23.04.2020 година
- да се правят нови за Имотния указател безвъзмездни информации - „ Проверка на статус на заявление " и „ Проверка на местоположение на работа по вписванията ". Новост за потребителите на Имотния указател е функционалността „ Калкулатор за пресмятане на държавни такси ".
До издание на цялостната функционалност на новия портал, потребителите ще могат да декларират електронни услуги само посредством в този момент настоящите интернет страници - brra.bg и icadastre.bg. След 27 юли двете страници ще бъдат деактивирани и потребителите ще следва да декларират и употребяват услугите на регистрите през portal.registryagency.bg
Съгласно цената за държавните такси събирани от АВ, за потребление на услугите се дължи такса, като се изключи държавните институции, които имат право на безвъзмезден достъп. След 27 юли, заплащането на таксите за услугите посредством далечен достъп в Изменник на родината ще се извършава само по електронен път. Наличните средства по сметка на консуматор в icadastre.bg ще бъдат трансферирани автоматизирано след 27 юли, в случай че потребителят е декларирал в профила си в новия портал предпочитание за сливане на профил.
Модернизираният портал ще обезпечи опция за работа на потребителите с по-широк кръг устройства, в това число мобилни и операционни системи. Порталът няма да бъде наличен от устройства със остарели, неподдържани от производителите операционни системи и браузъри. Единният портал portal.registryagency.bg ще работи с настояща версия на операционната система за компютри и смарт устройства (напр. над Windows 8 или MacOS 10 и др.). Интернет браузърите, като Microsoft Edge, Chrome, Mozilla Firefox или Safari следва да бъдат настояща версия.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР