От 24 до 30 април се отбелязва Европейската имунизационна седмица,

...
От 24 до 30 април се отбелязва Европейската имунизационна седмица,
Коментари Харесай

Започна Европейската имунизационна седмица |

От 24 до 30 април се отбелязва Европейската имунизационна седмица, която ще премине под мотото: „ Ваксини: за по-добър и по-дълъг живот “.

Началото на самодейността е сложено през 2005 година и оттогава до в този момент тя се организира всяка последна седмица на месец април. Целта е да се увеличи информираността на обществото за ролята на имунизациите за попречване на епидемии от рискови, само че ваксинопредотвратими болести, както и да се насърчи имунизацията на хората от всички възрасти. Около тази концепция Световната здравна организация сплотява напъните си със здравни институции, професионални и наставнически организации, политици и други

Тази година Европейската имунизационна седмица се концентрира върху пет тематики, свързани с имунизациите в детска възраст като превантивна мярка против тежко протичащи и социалнозначими инфекциозни болести, против рак на маточната шийка и други Кампанията насочва публичното внимание и към смисъла на имунизацията против COVID-19 за превъзмогване на пандемията от коронавирусната зараза.

От основаването им през 18 в. до наши дни имунизациите оказват помощ за ограничение разпространяването на животозастрашаващи инфекциозни болести по целия свят. Те обезпечават отбрана освен на имунизирания, само че и на всички, които го заобикалят – семейство, близки, другари и сътрудници. Чрез избора си да се имунизираме демонстрираме отговорност както към личното си здраве, по този начин и към публичното здраве.

Всяка страна следва избрани политики за имунизация, само че стремежът на всички страни е по безвреден и стопански ефикасен метод да предпазят популацията си от заболявания, погубили живота на стотици хора в предишното. Благодарение на имунизациите:

- от 1988 година насам разпространяването на едно от най-опасните остри вирусни инфекциозни болести - полиомиелитът, е намаляло с 99%.

- две дози от имунизацията против морбили (дребна шарка) защищават съвсем 100% от това съществено и мощно заразно заболяване.

- рубеолата при бременни дами може да аргументи вродени недостатъци и даже гибел на плода, само че имунизацията против болестта в детството защищава от заразяване през целия живот.

- имунизацията против хепатит Б е 95% ефикасна за попречване на зараза и развиване на хронични болести и рак на черния дроб, породени от вируса.

- комбинирани ваксини като тази против дифтерия, тетанус и коклюш редуцират броя на нужните клинични визити и инжекции, като по този метод понижават дискомфорта на детето.

- имунизацията против човешки папиломен вирус (HPV) може да предотврати до 90% от случаите на рак на маточната шийка. Комбинирана с постоянен скрининг, тази ваксина е най-ефективният инструмент за попречване на болестта.

- Ваксинацията е най-ефикасната профилактика и против грип и остри респираторни болести.

Масовата имунизация обезпечава групов имунитет и понижава разпространяването на заразните болести измежду популацията, което води до по-ниски равнища на заболяемост и смъртност. Това значи, че когато огромен % от популацията в обособените страни е изцяло ваксинирана съгласно изискванията на националните им календари, вследствие на построения групов имунитет, се пазят и тези, които по медицински аргументи не могат да бъдат имунизирани.

Към момента имунизациите са и главното средство за справяне с пандемията от COVID-19. Приложението им към този момент втора година потвърждава, че те понижават вероятността от заразяване, а при възможна зараза, предотвратяват заплахата от тежко протичане на болестта, затруднения, хоспитализации и летален излаз.

Имунизацията против коронавирусната зараза е доброволна, безвъзмездна и изцяло безвредна. Информация за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19 може да намерите на на Министерството на здравеопазването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР