От 2017 г. насам Монблан – вторият най-висок връх в

...
От 2017 г. насам Монблан – вторият най-висок връх в
Коментари Харесай

Връх Монблан се снижава заради измененията на климата

От 2017 година насам Монблан – вторият най-голям връх в Европа – се е снижил с 1 метър поради промените на климата, оповестяват френски геолози.

Измервания, направени през септември тази година, демонстрират, че алпийският връх, намиращ се на границата сред Франция и Италия, е 4807,81 метра. За информация – четири години по-рано е бил 4 808,72 метра.

Всъщност екипът отбелязва, че от 2001 година насам – откогато стартират формалните измервания – всяка година планината губи приблизително с 13 см от височината си. Съответно най-голям Монблан е бил точно през 2001 година - 4,810.90.

„ Сега климатолозите, глациолозите и други специалисти би трябвало да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези за пояснение на това събитие “, споделиха учени от департамента Горна Савоя, които вършат измервания на всеки две години.

Това не е единственият връх, обиден от промените на климата. Миналият месец да вземем за пример специалисти от Стокхолмския университет оповестиха, че за последната година Кебнекайсе – най-високият връх в Швеция – се е снижил с съвсем 1,9 метра.

Най-високата и най-известна планина в Европа е Елбрус, която се намира в Кавказ – западния ѝ връх доближава 5,641.85 метра височина.

Източник: granthshala.com

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР