От 2006 г. насам, всеки втори четвъртък на месец март,

...
От 2006 г. насам, всеки втори четвъртък на месец март,
Коментари Харесай

Днес отбелязваме Световния ден на бъбрека

От 2006 година насам, всеки втори четвъртък на месец март,  под егидата на Световната здравна организация, означаваме Световния ден на бъбрека.

Глобалната акция е отдадена на повишението на осведомеността за смисъла на бъбреците за човешкото здраве, за понижаване честотата и въздействието на бъбречните болести и обвързваните с тях здравословни промени. 

Според световните статистики заболеваемостта от хронично бъбречно заболяване е сред 11-13%, а в България е към 14%. Страната ни е на едно от водещите места по смъртност в резултат на хронично бъбречно заболяване (ХБЗ).

Как да разпознаем бъбречните проблеми? Как да живеем, без да вредим на бъбреците си? Кога да се обърнем към експерт? Отговорите на тези въпроси можете да намерите в изявлението на доктор Александрина Нейчева, която съветва в кабинета по нефрология в  “ДКЦ 5 Варна - Света Екатерина ” ЕООД.

Д-р Александрина Нейчева: Промяната във типа и количеството на урината е тревога за проблем с бъбреците

Д-р Нейчева е специалист-нефролог с повече от 10-годишен медицински опит. Извършва профилактика и лекуване на бъбречни болести, ехография на коремни органи, диспансеризация на пациенти с бъбречни болести. Не преглежда деца.

- Д-р Нейчева, правилно ли е, че 1 от всеки 10 българи е с бъбречно заболяване и по какъв начин Вие-медиците, обяснявате тази периодичност?

- Не мисля,че това е изцяло правилно.Смятам,че честотата е по-малка.Може би към този момент всеки 8-ми пациент, който по една или друга причина попада при нефролог, има в случай че не клинични, то най-малко лабораторни данни за ХБЗ (хронично бъбречно заболяване). Като причина на зачестяването на случаите на заболели с ХБЗ би могло да се изясни с това, че в началните стадии от развиването на болестта,болшинството от пациентите нямат никакви субективни недоволства.

- От позицията на интензивно практикуващ нефролог каква наклонност в заболеваемостта и причинителите регистрирате Вие?

- Заболеваемостта се повишава и това е несъмнено. Като причина за това в челната тройка се подреждат Метаболитният синдром, Хипертоничната болест и Хроничният пиелонефрит.

- Като причина на ХБЗ постоянно се акцентират и неприятните хранителни привички, затлъстяването, неконтролираното АН и застаряването на нацията. Кои са неразрешените храни и комбинации, в случай че желаеме да " пазим бъбреците си "?

- Човек мъчно живее със " забрани " и това е нещо, което се пробвам да заобикалям при моите пациенти. За мен е извънредно значимо те да са наясно със положението си, да осъзнават рисковете, които болестта крие, и до това, че може да се стигне до тяхната инвалидизация (включване на хемодиализно лечение). Желателно е да се лимитира приемът на сол, консервираните храни и салами, белтъчният банкет също. Трябва и да се внимава с въглехидратите (при болните със ЗД).

- А кои са неразрешените модели на живот - хранителни, двигателни и прочие, които към този момент имат диагностицирано бъбречно заболяване?

- Не считам, че има нещо, което да е безусловно неразрешено при тези пациенти. Поддържане на положителни стойности на кръвната захар, контролиране на АН, отбягване на затлъстяването и застоялия метод на живот биха могли да обезпечат на тези хора едно нетолкова променено качество на живот. На процедура дори да не се усещат заболели!

- Известно е, че за доста дребна част от бъбречните болести има признаци, които могат да заострят вниманието на индивида и да го доведат в кабинета на нефролога. Този факт самичък по себе си е много подъл изключително в Бългаиря, където не се славим с висока просвета на здравна профилактика. Какъв е Вашият съвет, с цел да не се изпусне развой, който по-късно е сложен за лечение?

- Така си е! " Мен не ме боли нищо! Как по този начин уреята и креатининът ми са толкоз високи? " Това са едни от постоянните въпроси, които ми задават пациентите. И тук изиграват доста значима роля фамилните лекари и това, че от известно време се наблюдават и азотните тела (урея и креатинин) към профилактичните проучвания. Смятам, че хората от ден на ден и повече наблюдават за здравето си! Позитивна съм и считам, че скоро ще се регистрира позитивна наклонност в това България да се махне от последните места в Европа по ниска здравна просвета.

- Има ли нещо характерно в метода към разкриване на бъбречен проблем при децата, което родителите е добре да знаят?

- Голяма част от вродените бъбречни аномалии се откриват вътреутробно - несъмнено благодарение на добър гинеколог и добра, модерна инсталация. Такива са вродената бъбречна агенезия (лишсващ бъбрек), вродената поликистоза (състояние,застрашаващо живота в нейната рецесивна форма), вродената хидронефроза, " двойният бъбрек ", бъбречната дистопия (ектопия) и други Положителното е, че огромна част от тях се диагностицират още в първите 6-8 месеца след раждането при наложителния ехографски обзор. Всяка смяна в цвета и мириса на урината на детето,неясна температура следва да бъде тревога за майката и да я води при детски нефролог!

- Кои са признаците, които изрично би трябвало да заострят сетивата ни и да ни отведат на консулт с нефролог?

- Това са пониженото количество на отделената урина, " пенестата урина ", смяната в цвета и мириса й, поява на отоци по долни крайнци, неконтролируемата артериална хипертония, изразената обща изнемощялост и лесна умораемост – това са част от сигналите, които биха могли да ни насочат към бъбречен проблем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР