От 20 до 26 юли Шестият поред фестивал 180° - лаборатория

...
От 20 до 26 юли
Шестият поред фестивал 180° - лаборатория
Коментари Харесай

Още един фест - "Форми", събира млади арт дарования в столицата

От 20 до 26 юли

Шестият подред фестивал " 180° - лаборатория за новаторско изкуство " събира млади създатели от целия свят, оповестиха уредниците на проявата, представени от БНР. Фестивалът е с упоритост да поддържа опита и да изследва непознати модели на изложение, а тази година ще премине под знака на 100-годишнината от основаването на " Баухаус " - художественото учебно заведение в Германия, трансформирало се в център на модернизма през първата половина на предишния век. В седмицата сред 20 и 26 юли в столицата артистите ще подчинят изявите си на нереалната тематика " Форми ".
" За мен беше доста значима тази тематика - освен заради обстоятелството, че се навършват 100 години от основаването на придвижването " Баухаус " - споделя Александър Хаджиев, артистичен шеф на фестивала. - Просто преди един век се е разгръщала революцията в театралното изкуство. И се запитах за какво през днешния ден то към момента наподобява толкоз футуристично и авангардно и какво провокира " Баухаус " 100 години по-късно. Именно това ще бъде нашата цел - дружно с гостите да открием отговорите на тези въпроси, в случай че въобще е допустимо. Нашият принос ще бъде да се опитаме да пресъздадем атмосферата на " Баухаус ", с цел да може артистите да живеят във футуризма, със свалени филтри и предубеждения - колкото и да е мъчно в днешно време - и да получат своята независимост.
Фестивалът ще открие риалити шоуто " 180°Tonight Show ", в което ще предизвикваме попкултурата и ще представим актуалното изкуство на нашите актьори. 
Всички музиканти идват от разнообразни сфери, само че основно от тази на актуалната музика - споделя още Александър Хаджиев. - Академията на Ensemble Modern ще пристигна за повторно у нас, този път с всичките си 14 души от над 10 страни.  Ще вземат участие флейтистката Сабине Фогер, която се занимава и с електронна музика, цигуларката Биляна Вучкова, кларнетистът Ричард Хейнс, композиторите Николъс декор Ритер и Милен Апостолов.
Ще се включат и актьори от сферата на танца и пантомимата - Петра Пеларова и Момце Гардо, от пробната постановка - Флорънс Рукщул, студенти и абитуриенти от художествената академия. Ансамбълът на академията на Ensemble Modern пък ще трансформира постройката на Гьоте институт в София, където в миналото се е помещавала консерваторията, в музикална лаборатория. В нея музикантите ще осъществят интердисциплинарни връзки с български актьори и ученици на художествената академия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР