От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя

...
От 1 юни размерът на социалните помощи ще се определя
Коментари Харесай

МТСП: Размерът на социалните помощи ще се увеличи от 1 юни

От 1 юни размерът на обществените помощи ще се дефинира според от линията на беднотия в страната и няма да бъде привързан с обезпечения най-малък приход, както е сега. Въвеждането на новия механизъм за обществено подкрепяне ще се реализира посредством квалифицирания от Министерството на труда и обществената политика /МТСП/ план за промени в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне, които са оповестени за публично разискване.

Новите разпореждания ще подсигуряват, че по-голям брой нуждаещи се ще могат да получат поддръжка от страната. Размерът на получаваните от тях помощи ще се усили. Той ще се актуализира регулярно и ще дава отговор в по-голяма степен на техните потребности. Това ще усъвършенства обществената протекция, която хората от уязвимите групи получават от страната. Увеличаването на размера на обществените помощи и разширението на обсега ще допринесат за понижаване на риска от беднотия и обществено изключване.
С измененията в правилника ще се подсигурява използването на измененията в Закона за обществено подкрепяне, с които беше заложен новия модел на обществено подкрепяне .

С промените се подчертава върху включването на подпомаганите хора на пазара на труда, като се дава приоритет на насърчителните ограничения, а рестрикциите се смекчават. Новите разпореждания плануват срокът за наложителна, непрекъсната регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ , преди подаване на заявление-декларация за обществени помощи да се понижи от 6 на 3 месеца.

Това ще даде опция за по-бърз достъп до обществено подкрепяне и понижаване на риска от изпадане от системата. Предвижда се времето за полагане на общественополезен труд от безработни , които получават обществени помощи, да се понижи от сегашните 14 дни по 4 часа на ден на 40 часа месечно. По този метод се дава опция за включването им в разнообразни ограничения за приемане и повишение на техните подготовка и опит, което е фактор за по-бързото им включване на пазара на труда.

Приемането на нормативните промени ще отстрани негативите на системата за обществено подкрепяне , свързани с обезпечения най-малък приход. Това ще подсигурява и осъществяването на рекомендацията на Европейската комисия във връзка с обсега, адекватността и регулярната актуализация на месечните обществени помощи.

С плана на измененията в Правилника за използване на Закона за обществено подкрепяне са планувани нови благоприятни условия за поддръжка на рискови групи , които досега не са получавали подкрепяне. Предвижда се за покриване на първични потребности на пълнолетни хора, напускащи резидентен вид обществена услуга, да се отпуска целева помощ в размер на линията на беднотия за съответната година. Помощта ще се дава за три месеца, като се отпуска единствено един път и при изискване, че индивидът се е записал в дирекция „ Бюро по труда “.

С измененията се дава право, когато незает или незает член на фамилията , получаващ месечни обществени помощи, стартира работа, помощта да продължи да се изплаща за период от 3 месеца в границите на 1 година, считано от момента на сключването на трудовия контракт. Отпада ограничаването за разпределяне на месечни помощи на учащите във висшите учебни заведения, както и на възпитаници от частните учебни заведения. Предвижда се да не се изисква регистрация в дирекция „ Бюро по труда “ за разпределяне на месечни помощи на студенти във висши учебни заведения, по специалности, за които е планувана единствено постоянна форма на образование .

Приемането на препоръчаните от МТСП нормативните промени ще отстрани негативите на системата за обществено подкрепяне , свързани с обезпечения най-малък приход. Това ще подсигурява и осъществяването на рекомендацията на Европейската комисия във връзка с обсега, адекватността и регулярната актуализация на месечните обществени помощи.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР