От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022

...
От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022
Коментари Харесай

Минималната пенсия става 523,04 лв. от 1 юли

От 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 година, ще бъдат нараснали с 12%. Това планува създаденият от служебното държавно управление план на Закон за бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2022 година Това заяви вицепремиерът и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров пред публицисти преди днешното съвещание на Надзорния съвет на Националния застрахователен институт, на което законопроектът беше одобрен. 12-те % бяха известни, защото толкоз се поставя по швейцарското предписание.

Със законопроекта се предлага минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст да се усили от сегашните 467 лева на 523,04 лева, което също е растеж с 12%. С покачването размерът й ще надвиши линията на беднотия в България. Средната пенсия ще нарасне с 16,8% и се чака да доближи 788,20 лева Таванът на пенсиите обаче остава 3400 лева

Със закона за бюджета ще се вдигнат и минималните осигурителни прагове. Те по принцип се равняват по минималната заплата, която стана 780 лева от 1 януари, само че поради неналичието на бюджет останаха разграничени от нея и сега към момента са 710 лева, колкото са от 1 април 2022 година

" Проектът на бюджета е създаден въз основа на настоящото законодателство и подсигурява обществените права на хората. Той не планува понижаване на социално-осигурителни компенсации и орязване на права ", акцентира министър Лазар Лазаров. " Служебното държавно управление постоянно е споделяло, че създаването на бюджетните закони следва да бъде на база настоящото законодателство. Всичко останало, което планува нови политики и ограничения, следва да бъде осъществено от постоянен кабинет и ясно парламентарно болшинство, които носят отговорност за взетите политически решения и техните въздействия върху обществените финанси ", добави той.

Вицепремиерът изясни, че в плана на бюджет на ДОО за 2023 година е предвидено  финансирането на подхванатите ограничения за нарастванията на пенсиите през 2022 година и за идното осъвременяване от 1 юли. " Това ще усили разноските за пенсии с съвсем 3,7 милиарда лева или с 23,6% спрямо 2022 година Общият размер на плануваните разноски в системата на Държавното публично обезпечаване за 2023 година ще е близо 21,8 милиарда лева Около 11 милиарда лева ще са приходите от осигурителни вноски. Това значи, че за погашение на пенсиите и социално-осигурителните компенсации ще бъде нужен трансфер от страна на държавния бюджет от малко над 10 милиарда лева ", сподели министър Лазар Лазаров.

Такъв голям недостиг ще е безспорен казус - за съпоставяне, предходната година дупката бе към 8,3 милиарда лева Още предходната година обаче приходите от осигуровки съвсем се изравниха с прехвърлянията от централния бюджет, т.е. от ден на ден устояваме пенсионната система през налозите си, в сравнение с през осигуровките си.

" Размерът на осигурителните вноски и разпределянето им сред обезпечените лица и осигурителите не се трансформират. Предвижда се нарастване на разноските за профилактика и рехабилитация с 3,2 млн. лева, което ще разреши към 5000 обезпечени в допълнение да се възползват от тази стратегия ", сподели още Лазаров, представен от " Сега ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР