От 1 юли 2020 г. повече от 200 пациенти с

...
От 1 юли 2020 г. повече от 200 пациенти с
Коментари Харесай

Над 200 ХИВ-позитивни остават без ключово лекарство, предупреждава НПО

От 1 юли 2020 година повече от 200 пациенти с ХИВ, които се наблюдават и лекуват в най-голямото в страната поделение за добита имунна непълнота в СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров ”, София остават без медикамента Долутегравир , който е от основно значение за лекуването им. За това алармират от Националната пациентска организация.
Това е реалност с лед два отчасти провалени търга за медикаменти за ХИВ на Министерство на здравеопазването . Сагата стартира на 20.12.2019 година, следват две прекратявания на позицията за съответния медикамент и по този начин се стига до обстановката, в която се слага под риск лечението на немалка част пациенти с ХИВ.
Това не е първи случай, в който поради административни спънки се компрометира лекуването на ХИВ-позитивни у нас. За страдание, пациентската общественост е мощно стигматизирана и заради спецификата на болестта не може да съобщи обществено компликациите, които среща, както и да заявява обществено проблемите с дефицита на медикаменти. Така основаната обстановка за следващ път демонстрира какъв брой рискови са ходовете на Министерство на здравеопазването във връзка с публичните поръчки за обезпечаване на медикаментите за ХИВ.
Липсата на механизъм за реакция в обстановки на рецесия като тази значи проблеми със снабдяването с лекарства при всеки зародил сходен проблем с провеждането на търг . За страдание, основаният действен запас от лекарства със средства от Глобалния фонд за битка против СПИН, туберкулоза и малария, не се поддържа.
Единствената опция до оповестяването на нова социална поръчка за медикамента е да се закупят опаковки от Министерство на здравеопазването или всеки център за ХИВ на стойност до 30 000 лв., които да се дават на пациентите насипно (по няколко таблетки). Кризата евентуално ще продължи до края на юли 2020 година
Лечението на пациентите ще продължи, само че за задачата те ще би трябвало да посещават отделението по ХИВ на няколко дни, с цел да получават насипно таблетките. На част от пациентите може да бъде заменена лечението, само че това също не е уместно, изключително за такива, за които тази терапия е ефикасна и работеща. Кризисната обстановка попречва и тримесечното изписване на медикамента за пациенти в устойчиво положение.
Ситуацията за следващ път слага въпроса за ограниченията, които да подсигуряват съществуването на медикаменти в изискванията на рецесия .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР