От 1 век и половина отбелязваме Деня на светите братя

...
От 1 век и половина отбелязваме Деня на светите братя
Коментари Харесай

Дончев: Както през Възраждането, днес е важна организираната съпротива срещу неграмотността

„ От 1 век и половина означаваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на писмеността, просветата и културата. Празнувахме и през вчерашния ден - институционално и проведено. Може би някъде откровено. Не бих подлагал на критика институционализирането на празника. Когато е почнало отбелязването на празника през 19-ти век– просветата и грамотността са били дела на Възраждането. Но тогава сме нямали страна. Смислът не е единствено подсилване на паметта и идентичността, само че смисълът е различен или би трябвало да е различен – заблуда е, че един народ разсънен, ограмотен ще остане подобен  завинаги и е задоволително да заделяме пари в бюджета и да честваме 24 май ”. Това сподели в декларация от парламентарната естрада Томислав Дончев от ГЕРБ.

По думите му „ през днешния ден проведената опозиция против неграмотността е толкоз значима, колкото през Възраждането ”.

„ За да не се стопим, във времената на субкултура и език, е значимо да сме народ. Без общ език и просвета няма по какъв начин да сме общественост. Общата просвета е може би най-силният крепежен детайл на обществото. Без култура и нематериалност няма национална сигурност и развиване. За какво ти е войска, в случай че някой без пердах може да вземе душите на хората? ”, сподели депутатът.

„ За да даваме посока на хората, ние би трябвало да имаме посока, сътрудници ”, акцентира Дончев.

„ С писано слово може да стигнем до всеки. Правоговорът не е каприз, а вярно да подредим света. Думите дават смисъл. Моля ви, увлечени в партийни пристрастености не забравяйте, че когато приказваме тук, даваме дума на хората, които ни поддържат или не, а това е тежка отговорност. Колеги не разчитайте, че като се нанижат думи като безсрамие, корупция и обир това ще даде смисъл, в случай че самата мисъл е бедна и да е съумеете е толкоз евентуално едвам извършите сполучлива апаратура от коледна звезда и свински уши. Може да ви напишат тирада, само че проличава, когато не е от сърцето. Не е най-важното да унижиш съперника, а не да не го направиш със себе си ”, акцентира Дончев.

„ Статуквото нежно лежи в зоната на комфорт, а смяната е сложна. Честит празник, поисквам ви да изпитате сладката болежка от това да помниш, да опитваш да приказваш истината и да променяш. Събудете се, четете и мислете ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР