От 1 октомври предстои пенсиите да бъдат преизчислени. Ще има

...
От 1 октомври предстои пенсиите да бъдат преизчислени. Ще има
Коментари Харесай

Кой ще получи увеличение на пенсията от 1 октомври

От 1 октомври следва пенсиите да бъдат преизчислени. Ще има ли нарастване за всички и кои пенсионери ще получат нарастване?

Основната цел на преизчисляването, което следва от 1 октомври, е да се компенсира „ изоставането “ на най-отдавна отпуснатите пенсии у нас. Въпреки че ще бъдат преизчислени всички трудови пенсии, отпуснати до 31 декември 2021 година, в това число, не всички пенсионери ще получат действително нарастване на парите си. Очаква се покачване да получат малко над 700 000 пенсионери или към едно трета от всички.

Според специалисти за някои нарастването на пенсията ще бъде със стотинки, а за други ще надвиши 300 лв.. Най-голямо покачване ще има за пенсиите, отпуснати преди над 10 години.

Важно е да се знае, че на преизчисляване предстои действителният размер на пенсията. Причината е, че доста хора взимат минимална пенсия, тъй като подобен е законоустановеният предел. Например, сега минималната пенсия за стаж и възраст е 467 лв., което обаче не значи, че действителната пенсия на всички, които получават в този момент 467 лв., е толкоз. Държавата доплаща на част от пенсионерите, с цел да получават най-малко минимална пенсия. Така, когато действителната пенсия е под минималната за съответния тип, даже и след преизчисляването и нарастването й, може да не надвиши обезпечения от страната най-малко.

Към септември 2022 година пенсиите за трудова активност, които са по-ниски от 467 лв., на са приравнени на най-малък размер, са 44,8% от общия брой на трудовите пенсии и 43,4% от всички пенсии. След преизчисляването междинната пенсия ще приближи 725 лева и ще нарасне с малко повече от 8,5 на 100 по отношение на септември 2022 година, демонстрират плановете на Национален осигурителен институт.

За задачата на преизчислението на пенсиите в преходните и заключителните разпореждания на Кодекса за обществено обезпечаване е основана нова наредба, с която е регламентирано по какъв начин ще стане преизчисляването им от 1 октомври 2022 година, оповестяват от Национален осигурителен институт.

Кои пенсии ще се преизчислят:
Пенсиите, свързани с трудова активност. Това включва пенсии за застрахователен стаж и възраст, пенсии за неработоспособност заради общо заболяване, пенсии за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест, а също пенсии за военна неработоспособност и за гражданска неработоспособност, в случай че размерът им, като по-благоприятен, е избран като за пенсия за трудова акцидент и професионална болест (лични и наследствени), както и вдовишки добавки от подобен тип пенсии;Пенсиите, свързани с трудова активност, размерите на които са изчислени въз основа на брутното трудово възнаграждение/осигурителния приход на лицата и имат избран самостоятелен коефициент;Пенсиите, свързани с трудова активност, отпуснати с начална дата до 31 декември 2021 година, в това число.
Преизчисляване няма да има за пенсиите за трудова активност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 година, както и пенсиите, несвързани с трудова активност (социални пенсии за напреднала възраст, обществени пенсии за неработоспособност, лични пенсии и др.).

Смятането на новите пенсии ще се извърши служебно от Националния застрахователен институт и пенсионерите не е належащо да подават заявки.

Как се пресмята нарастването

Най-напред ще се дефинира размер на пенсията, относим към годината на отпущането ѝ (базов размер), след което той ще се усилва за всяка календарна година, последваща годината на отпущането ѝ, с проценти, според откритото в новоприетата преходна наредба на Кодекса за обществено обезпечаване. Изключение има за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година, включително, като за тях се дефинира размер, относим към 2008 година, който се осъвременява с откритите проценти за всяка календарна година след 2007 година

Средномесечния застрахователен приход за страната, с който е отпусната пенсията. За тези, отпуснати до 31.12.2007 година, включително, той ще бъде 398,17 лева.;Индивидуалният коефициент на лицето към 30 септември 2022 г.;Продължителността на осигурителния стаж на индивида, зачетен към 30 септември 2022 година, умножена със съответния % за годините и за месеците застрахователен стаж към датата на разпределяне на пенсията.
Последното значи, че процентът, който се следва за всяка година застрахователен стаж, е същият, който е взел участие във формулата за установяване на размера й при нейното разпределяне.

Стойностите на % за зачетените години застрахователен стаж, според от датата на разпределяне на пенсията, са посочени в таблицата:



За всяка година спомагателен стаж за хората, придобили право на пенсия, само че траяли да работят, без да им е отпусната такава, а след 01.01.2018 година – без да им е отпусната персонална пенсия (така нареченото „ отсрочено пенсиониране “), също се ползва %, какъвто е взел участие във формулата за пресмятане на размера на пенсията при нейното разпределяне. Те са посочени тук:



При определянето на размера на пенсиите за неработоспособност заради трудова акцидент и професионална болест ще се вземат коефициенти, които зависят от % на трайно понижената работоспособност/вид и степен на увреждане, избрани от ТЕЛК/НЕЛК със период на деяние към 01.10.2022 година

Коефициентите, избрани в настоящото законодателство през годините, може да видите в тази таблица:



След като се дефинира базовият размер на съответния тип пенсия за трудова активност, той се усилва за всяка календарна година, последваща годината на разпределяне на пенсията, с %, който е еднакъв на по-високия от % на повишаване на средномесечния застрахователен приход за страната (СОД) или на хармонизирания показател на потребителските цени (ХИПЦ) през миналата календарна година. За пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 година в това число, размерът се усилва с процентите за всяка календарна година след тази дата.

Процентите, с които се умножава избраният базов размер на пенсията, са посочени тук:



Когато новата, преизчислена пенсия, и остарялата, получавана към 30 септември 2022 година, не са равни, се дефинира тази с по-високия размер.

Как тъкмо са пресметнати парите на всеки пенсионер ще бъде разказано в предписание от пенсионния орган на Национален осигурителен институт, което изплаща пенсията. В него се показва първичната пенсия на индивида, въз основа на която се пресмята базовият размер, процентите, с които базовият размер на пенсията се усилва за всяка календарна година и сравняването на преизчисления към 01.10.2022 година размер на пенсията с размера ѝ към 30.09.2022 година и определянето на по-високия от тях.

Хората могат да получат разпорежданията си, в случай че изискат, в приемните на териториалните поделения на Национален осигурителен институт на дирекция „ Европейски регламенти и интернационалните контракти “ към централно ръководство на Национален осигурителен институт. Разпорежданията могат да се получат и посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция или посредством Системата за несъмнено електронно връчване на Министерство на електронното ръководство, прецизират от Национален осигурителен институт.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР