От 1 февруари в приходната агенция гражданите може да плащат

...
От 1 февруари в приходната агенция гражданите може да плащат
Коментари Харесай

Нотариусите ще проверяват автоматично за платен данък при сделки с коли

От 1 февруари в приходната организация жителите може да заплащат отговорностите си без такса с дебитни и кредитни карти, като след трансакцията имат опция да получат информация за настоящия размер на отговорностите, както и уверение за липсва на такива

Министерството на финансите е в развой на реализация на допълнение на услугата на Министерство на вътрешните работи за продан на данни с нотариусите, които ще имат опция да правят автоматизирана инспекция за заплатен локален налог при осъществяване на договорка за транспортно средство. Това сподели финансовият министър Владислав Горанов по време на днешния парламентарен надзор, съобщи Дарик. Горанов уточни, че способените органи и други правоимащи лица към този момент могат да изискват и получават служебно по електронен път от Национална агенция за приходите, Агенцията " Митници " и общините информация за съществуване или липса на обвързване на лицата. Освен това при осъществяване на периодически прегледи за техническа редовност на моторните транспортни средства се регламентира опцията за инспекция за заплатен налог върху транспортното средство.

От 1 януари 2018 година в Национална агенция за приходите са внедрени пет нови електронни услуги, като до края на годината се чака да бъдат осъществени и внедрени още 15, уточни Горанов и добави, че от 1 февруари в приходната организация жителите може да заплащат отговорностите си без такса с дебитни и кредитни карти, като след трансакцията имат опция да получат информация за настоящия размер на отговорностите, както и уверение за липсва на такива.

Над 500 000 броя лични идентификационни кодове (ПИК) са издадени на физически и юридически лица през последната година и половина, с които те имат достъп до осведомителните системи на Национална агенция за приходите. Половината заявления за налог върху приходите на физически лица са били подадени по електронен път посредством ПИК, добави финансовият министър.

Владислав Горанов добави, че досега, въз основата на подадени заявки за включване до регистри в Национална агенция за приходите, е възложен достъп на 30 държавни и общински структури. Същевременно върви и развой на създаване на нови електронни услуги, които са предопределени за други администрации и се подписват нови двустранни съглашения с тях за достъп до електронни услуги.

Достъпът до електронни услуги се уголемява и в Агенция " Митници ". В момента се извършва планът " Българска интегрирана митническа осведомителна система 2020 ", като първата фаза ще завърши в края на годината. След приключването на плана ще бъдат осъществени и усъвършенствани услуги и регистри, които ще понижат административната тежест и улеснят правенето на бизнес, увери министърът на финансите.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР