От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати

...
От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати
Коментари Харесай

Официално: Зелените сертификати ще важат 9 месеца, ако нямаш бустер

От 1 февруари 2022 година всички издадени европейски зелени документи за приключен имунизационен курс ще бъдат със период на годност от 270 дни от датата на последната сложена доза. Следва да се направи следното  конкретизиране - става въпрос за последната сложена доза от главния имунизационен курс. Тоест, 270 дни зелен документ, в случай че имунизацията е еднодозова ( " Янсен " ), тогава откакто бъде сложена за пръв път, а в случай че е двудозова (всички останали позволени за приложимост в България към момента), откакто се сложи втората доза. Това заяви здравното ни министерство.

Издадените до този миг европейски зелени документи за главен имунизационен курс против COVID-19 ще продължат да работят на територията на Европейски Съюз с новите периоди, без да се постанова тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през основаните за задачата мобилни приложения. За България формалният валидатор е Коронавирус CHECK BG.
Асена Сербезова: Зелените документи за преболедуване остават
Към сегашния миг документите въз основата на преболедуване остават. Това разгласи здравният министър Асена Сербезова в персоналния си профил...
Прочети повече
Промяната се постанова поради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 година, с което се уточняват периодите на годност на документите и се вкарват единни правила за страните от Европейски Съюз. Промяната обгръща издадените документи за приключен имунизационен курс както с еднодозовите, по този начин и за двудозовите ваксини, които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите (ЕМА), прецизират от Министерство на здравеопазването.

Европейската комисия одобри нови правила и за обозначаването на бустерна доза при имунизация с еднодозовата ваксина на Janssen ( " Янсен " ). Съгласно новите условия бустерната доза ще бъде обозначена като " 2/1 " в цифровия документ, което постанова документите да бъдат преиздадени. До този миг са генерирани близо 22 000 документа за бустерна доза на Janssen. Всички жители, които са имунизирани с еднодозовата ваксина и по-късно са поставили бустерна доза, могат да изтеглят европейския документ по новия пример от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) - ТУК - след 1 февруари 2022 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предходния документ.

До този миг са генерирани общо над 1,970 млн. документа за приключен главен имунизационен цикъл с позволените от ЕМА ваксини. От тях близо 1,5 млн. документа са за имунизация с двудозова ваксина.

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР