Освен при хората единствено при шимпанзетата и китовете се наблюдава

...
Освен при хората единствено при шимпанзетата и китовете се наблюдава
Коментари Харесай

Менопауза при жените – 200 години еволюция

Освен при хората само при шимпанзетата и китовете се следи натурален развой на загуба на детеродния капацитет на женските човеци след избрана възраст. Това демонстрира какъв брой характерно положение е менопаузата. И въпреки че е най-висшият скотски тип, който я претърпява, индивидът към момента не познава изцяло механизмите?.

Oфициално менопаузата стартира да се загатва в литературни източници едвам при започване на 19-ти век, като преди този момент е считана за строго табу. За татко на термина менопауза се смята френският физик Шарл Пиер де Гарден, който през 1821г. посвещава специфичен труд на края на менструацията при дамите и го назовава La menepausie.

И въпреки да се преглежда с актуалното си име от едвам 200 години, краят на менструацията е плод на разнообразни тълкувания, в това число религиозни, още от древен времена.

Под диктовката на някои религиозни вярвания дамите е трябвало да се подлагат на ритуални бани след края на всеки месечен цикъл, които са символизирали пречистването им, позволяващо възвръщане на половата интензивност. С нахлуване в менопаузата и края на менструацията такива ритуали към този момент на са били вероятни и следствията върху дамите постоянно са били отрицателни.

В някои случаи краят на менстуацията е маркирал и завършек на половата интензивност на дамата – физическата фамилиарност към този момент не била разрешена. Нерядко на дамите в менопауза се забранявало да готвят, да посещават места с окултно значение и даже да съжителстват с сътрудниците си.

Наред с отношението към менопаузата през годините разлики се следят и в естеството на нейните прояви. Установено е, че в разнообразни региони по света присъщите за менопауза признаци варират. В Европа и Съединени американски щати най-честите недоволства на дамите в климактериум включват горещи талази и проблеми със съня, в Япония това са честите болки по протежението на костно-ставния уред, а в Индия – утежняването на зрението.

Тези разлики се изясняват с особеностите в храненето, стресовото натоварване и други фактори с въздействие върху женското здраве в разлчините региони на света. Това изяснява и другия метод към лекуването на менопаузата и преодоляване на деянията? през годините. Първите стъпки за тази тенденция са включвали средства, на които през днешния ден няма по какъв начин да погледнем съществено – от изразходване на преварена вода на гладно, през привързване на лейкопласт с листа от беладона към стомаха, до инжектиране на оловни соли в гениталната зона.

Едва в края на 19-ти век стартира използването на билкови екстракти, най-често от черен кохош, алена детелина , мака и други В допълнение към тях се включват и артикули с скотски генезис, съдържащи пулверизирани яйчници от крави и други Именно в този интервал стартира

да се гледа по-реално на менопаузата. Тя към този момент не се преглежда като заболяване, а като естествено положение, предизвикано от недостиг на избрани биохимични артикули, в тази ситуация половите хормони от групата на естрогените .

Свързани публикации.. Менопауза и натурални способи за поддръжка 0 Менопауза – промени и провокации 0 Хормон-заместителна терапия при дами в менопауза – за или срещу? 0

След края на Втората международна война стартира създаването на синтетични хормонални препарати, които са в основата на хормонозаместителната терапия . Те се ползват и в наши дни в по-усъвършенствана форма. Като тяхна по-безопасна опция през днешния ден се ползват и естествени артикули, съдържащи така наречен фитоестрогени – растителни аналози на естрогена, чийто банкет не се асоциира с нежеланите странични резултати на хормонозаместителната терапия.

Гледната точка към менопаузата се е изменяла неведнъж през годините. Едно нещо обаче не се е изменило – дамите не престават да бъдат подвластни на признаците на менопауза, а с удължение продължителността на живота се удължава и интервалът, в който те се усещат. За благополучие, през днешния ден разполагаме с доста повече благоприятни условия за сполучливото им преодоляване.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР