Освен познатите щамове Виктория и Пукет, тази година ще се

...
Освен познатите щамове Виктория и Пукет, тази година ще се
Коментари Харесай

Хората над 65 години имат право на безплатна ваксинация срещу грип

Освен познатите варианти " Виктория " и " Пукет ", тази година ще се популяризират и " Австрия " и " Дарвин "

Експерти прогнозират силна грипна вълна у нас тази зима. Причината - спадът на имунитета ни към грипния вирус през последните години. И тази година има опция за безвъзмездна имунизация на хора над 65 години, за тях са планувани 190 000 дози.

Други 110 000 са пуснати по аптеките, като рекомендациите на специалистите са искащите да се ваксинират да го създадат до декември. От началото на програмата за профилактика на грип се регистрира скок във имунизационния обсег, оповестиха.

При възрастните той се е нараснал на от 2 на 16%. Тази година програмата изтича, само че от здравното министерство разясниха, че следва да се одобри нова.

Три години поред 73-годишната Маргарита Иванова си слага ваксина против грип. Няма да пропусне и тази - споделя, че е след сърдечна интервенция, по тази причина е декларирала имунизацията си от предишния месец.

„ Трета година не болен съм. А в този момент, както съм оперирана, налага се изобщо да не ме хваща нищо “, добави тя.

Д-р Мирослава Методиева е декларирала 60 противогрипни ваксини за възрастни. Казва обаче, че може да се наложи да поръчва и спомагателни, тъй като предходната година не ѝ стигнали.

„ Възрастните пациенти са доста виновни. Още от лятото започнаха да питат за противогрипните ваксини. Записаните минаха и не престават да си идват. При всички случаи, възрастните хора с съпътстващи, сърдечносъдови, белодробни болести - там е наложително да се имунизират, с цел да предотвратят по-тежко боледуване “, добави тя.

Освен познатите варианти " Виктория " и " Пукет ", тази година ще се популяризират и " Австрия " и " Дарвин ", който евентуално ще е преобладаващ, изясняват вирусолози.

" Дарвин " по-често дава тежки болести при крайните възрастови групи - при децата под 5 години и възрастните над 65 години. За разлика от Б-вирусите, които нападат децата и то по-големите - от 5 до 14 години “, изясни доктор Нели Корсун.

Очакванията са за по-тежка грипна вълна. „ Паралелната циркулация и на грип, и на Коронавирус - 19 не е добра. Изкарването едно след друго на тези болести слага организма пред огромна тежест. Вече близо трета година хората не са се срещнали с грипните варианти. Общият ни имунитет е по-нисък ”, съобщи доцент Ангел Кунчев.

Той регистрира повишаване на заболелите и от COVID-19. Засега обаче стойностите не са тревожни и ограничения не се постановат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР