Островите Имия Премиерите на Гърция и на Турция късно снощи

...
Островите Имия Премиерите на Гърция и на Турция късно снощи
Коментари Харесай

Напрежение между Анкара и Атина след инцидента между два кораба в Егейско море


Островите Имия

Премиерите на Гърция и на Турция късно нощес поставиха старания за усмиряване на напрежението, зародило откакто кораб на гръцката пристанищна полиция бе развален при конфликт с турски патрулен транспортен съд в Егейско море на мястото, на което двете страни имат граничен спор, съобщи Асошиейтед прес.

Вчера кораб на турската брегова защита удари транспортен съд на гръцката гранична защита в региона на двата необитаеми острова, известни с общото гръцко име Имия и турско име Кардак в Егейско море. Заради двете островчета двете страни съвсем влязоха във война през 1996 година, напомня Асошиейтед прес.

Заради зародилото напрежение министър председателят на Гърция Алексис Ципрас и министър председателят на Турция Бинали Йълдъръм организираха телефонен диалог, отдаден на събитията към конфликта, съобщи Асошиейтед прес. Разговорът е бил по самодейност на турския министър председател.

В него Ципрас доста строго е подчертал, че сходни произшествия подкопават гръцко-турските и турско-европейските връзки и нарушават интернационалното право, се споделя в известие на канцеларията на гръцкия министър председател, представено от Франс прес. Ципрас е подчертал пред сътрудника си нуждата да се постави неотложно завършек на турските нарушавания на гръцкото пространство в Егейско море и да се понижи напрежението.

По-рано турският дипломат в Атина бе извикан в министерството на външните работи, с цел да получи публично недоволство за случая. Външното ведомство упрекна Турция в ескалация и провокативно държание, добавя АП. Ведомството прикани Турция да постави завършек на дейностите, които не оказват помощ за развиването на връзките сред двете страни и подкопават районната непоклатимост, прибавя Франс прес.

Според известие на Атина турският патрулен транспортен съд е правил рискови маневри в гръцките води, нарушаващи разпоредбите за навигация. Корабът се е блъснал в патрулен кораб на гръцката пристанищна полиция, който е бил закупен с европейски средства, с цел да се следят гръцките морета и европейските граници, се споделя в изказване на гръцките управляващи.

Инцидентът стана на фона на усилване на напрежението сред Турция и европейските й съседи след закани на турския президент Реджеп Тайип Ердоган против употребата на газови залежи в кипърските води, отбелязва Франс прес.

Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас сподели, че управляващите на Европейски Съюз наблюдават случая в Егейско море деликатно и добави, че Турция би трябвало да заобикаля каквито и да е търкания, закани или дейности против страни членки на Европейски Съюз.

Според турския в. " Миллиет " в телефонния диалог с Ципрас турският министър председател е споделил, че Гърция е длъжна да предприеме ограничения за понижаване на напрежението в Егейско море.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР