Остеомиелитът представлява възпаление на костното вещество и се причинява най-често

...
Остеомиелитът представлява възпаление на костното вещество и се причинява най-често
Коментари Харесай

Остеомиелит при детето - какво представлява?


Остеомиелитът съставлява инфектиране на костното вещество и се предизвиква най-често от бактерии, нормално Staphylococcus aureus. Инфекцията се популяризира по хематогенен път (чрез кръвта) или е затруднение от хирургична интервенция, поражда вторично в следствие от публикувано по съседство инфекциозно огнище, при контузия и други.

Обикновено дребните рани, които нарушават целостта на кожата, заздравяват от единствено себе си. Ако обаче раната прониква в дълбочина и не е приложено съответното лекуване, е допустимо като затруднение да се развие инфектиране на костта – остеомиелит.

Около 50% от случаите пораждат в предучилищна възраст. Малките деца са най-застрашени от развиване на остеомиелит заради богатото кръвоснабдяване на костите, обвързвано с интензивния напредък.

Различават се следните форми:

1. Остра – диагнозата се слага в първите 2 седмици от началото на признаците.

2. Подостра – диагнозата се слага 2 седмици след началото.

3. Хронична – инфекцията е с отминалост от повече от 1 месец.

Какви са признаците?

Основното недоволство на децата с остеомиелит е мощната болежка в инфектираната кост. Локално, над наранена област, кожата е зачервена, подута и по-топла. Освен това могат да са налице някои общи признаци, като нараснала телесна температура, настинка, изнемощялост, гадене.

Обикновено децата щадят засегнатата област, лимитират придвижванията, даже я крият. При дребните деца установяването на болестта не всеки път е елементарно. Често при тях локалните признаци не са толкоз добре изразени.

При младежите, които оповестяват за предшестваща контузия в засегнатата област, е особено, че след прочут ярък интервал, през който няма недоволства, мястото става още веднъж мъчително и се появяват локалните признаци.

Как се слага диагнозата?

Ако са налице посочените недоволства, е належащо да се консултирате с доктор. Не се предлага изчаквателно държание в този случаи, защото могат да зародят рискови затруднения, а лекуването да се затрудни. Лекарят ще снеме подробна анамнеза и ще извърши обзор.

След това се назначават параклинични проучвания . Кръвните проучвания с маркери на възпалението демонстрират дали е налице инфекциозен развой. Могат да се назначат и микробиологични проучвания – хемнокултура, образни проучвания – рентгенография, компютърна томография и други.

Свързани публикации.. Остеомиелит - лекуването е нападателно 0 Одонтогенен остеомиелит - разграничава се от тези на другите кости 0 Инфекция със стафилокок в детска възраст - какви са деянията? 0

Какво е лекуването?

Основно значение за положителния резултат от лекуването и изхода от болестта имат изборът на антибиотик , съответната доза, продължителността на антибиотичния курс и съдействието от страна на родителите и детето. Обикновено лечението се прави в болнично заведение с интравенозни антибиотици. При по-тежко протичащите инфекции може да се наложи хирургична обработка на наранена кост. При тази процедура се почиства раната, отстранява се мъртвата тъкан и се прави дренаж.

Каква е предварителната защита?

Най-добрият метод за предотвратяване от развиване на болестта е спазването на някои хигиенични правила . Всички пострадвания на кожата, без значение от тяхната дълбочина, би трябвало добре да се почистят и третират с подобаващ антисептичен разтвор. В някои случаи се предлага и използването на местен антибиотичен крем за няколко дни. Раната би трябвало да стартира да заздравява в първите 24 часа и да е изцяло излекувана в границите на 1 седмица. Всяко пострадване, което зараства по-бавно или провокира болежка у детето, би трябвало да бъде съветвано от доктор.

Остеомиелитът е рисково заболяване и би трябвало да се лекува навреме и нападателно, с цел да се избегнат затруднения. 3603
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР