Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, въпреки

...
Остава в сила частичното бедствено положение в община Хайредин, въпреки
Коментари Харесай

Министрите Нанков и Московски инспектираха язовир Рогозен

Остава в действие частичното бедствено състояние в община Хайредин, макар че ситуацията към този момент е спокойна. Това разреши да се подхващат първите спешни ограничения за възобновяване на язовир " Рогозен ". Днес на място дойдоха двама министри - на превоза и на районното развиване, с цел да ревизират по какъв начин се правят ремонтните действия.


За последното денонощие водата в язовир " Рогозен 1 " е спаднала с близо 30 см. Вече работят първите два от общо четирите сифона, които трансферират вода през язовирната стена, без да се употребява ток или гориво. На останалия на изсъхнало преливник тежка машинизация продължава да запълва с каменни блокове издълбания от приливната вълна голям кратер.
Ивайло Московски, министър на превоза: Прави се път, който да разрешава на машините да влизат и главно би трябвало да се работи за възобновяване на преливника.


Министър на районното развиване Николай Нанков акцентира, че оптимално бързо са отпуснати 3 милиона лв. за язовирите " Рогозен 1 " и " Бързина ", с цел да се подсигурява сигурността на хидросъоръженията. След това ще се пристъпи към възобновяване на опустошения преливник на язовир " Рогозен 1 ". Според кмета на Хайредин отпуснатите пари ще стигнат единствено за ремонт на преливника на " Рогозен 1 " и подсилване на стената на язовир " Бързина ".
Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин: Това е най-спешното, а по-късно ще аплайваме с част от плановете в Министерство на околната среда и водите, с цел да може да се построи всичко - и кранове, и електронни системи, които управляват равнищата.
Местните хора упорстват да се направи разбор на положението на останалите 14 язовира от каскадата преди община Хайредин и да се отстранят минусите, които генерират по веригата заплахата от наводнения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР