Остава тежка обстановката на гръцкия остров Родос, който вече няколко

...
Остава тежка обстановката на гръцкия остров Родос, който вече няколко
Коментари Харесай

Остава тежка обстановката на остров Родос в Гърция

Остава тежка ситуацията на гръцкия остров Родос, който към този момент няколко дни е обзет от пожари.



До късно нощес продължи евакуацията на туристи и локални поданици. Около хиляда души бяха извозени с рейсове. С огромна избавителна лодка и повече от 30 частни плавателни съда хората се изтеглят от Родос. До момента броят им е над 30 хиляди души.

Вижте повече във видеото

Над 200 огнеборци и 40 пожарни, подкрепени от три самолета и пет хеликоптера пети ден се пробват да овладеят стихията.

Кореспондентът на БНР Катя Пеева в Гърция описа, че на острова е същинско злополучие, като са евакуирани над 20 000 души. Те се трансферират в негорящата част на острова. Днес е пети ден на пожара и макар упованията да бъде стеснен, той се разпалва. Причината е мощният вятър в композиция с високите температури.

Пожарникарите споделят, че височината на огъня доближава 30 метра и изгаря всичко на пътя си. Първоначално хората се транспортираха с рейсове, по-късно се включиха военни фериботи.

По информация на управляващите на острова има към 200 000 туристи, тази нощ те са настанявани в хотели, частни квартири, яхти, отворени са спортни зали. Хората са снабдени с храна и вода.

При потребност от подпомагане българските жители могат да се свържат с посолството на България в Атина на следните телефонни номера:
Дежурен пряк телефон: +30 210 67 48 107; Дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; Мобилен телефон за незабавни случаи: +30 693 70 96 220. Също по този начин и на е-mail: [email protected]
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР