Остава по-малко от месец до NextGen финалите в Милано, които

...
Остава по-малко от месец до NextGen финалите в Милано, които
Коментари Харесай

NextGen Finals: Кои ще играят и какъв е форматът


Остава по-малко от месец до NextGen финалите в Милано, които ще се проведат сред 8 и 12 ноември. С наближаването на шампионата на най-хубавите осем тенисиста под 21 години, ние поглеждаме по какъв начин върви конкуренцията за местата и използваме опцията, с цел да си напомним необикновените правила, които важат на корта там.

След отдръпването на Яник Синер и Карлос Алкарас, които се прицелиха във Финалите на ATP в Торино, има двама души, които към този момент са класирани за Милано Лоренцо Музети и Холгер Руне .

Холгер Руне – 19 години, №27
Лоренцо Музети – 20 години, №28

Само преди две седмици имахме опцията да ги следим в София, където Марк-Андреа Хюслер първо в профил италианеца на полуфиналите, а след това надигра и датчанина в борбата за купата.

И двамата се радват на доста мощен сезон. Лоренцо победи Алкарас за дебютния си трофей на ATP 500 шампионата в Хамбург, който му оказа помощ да се изкачи от №83 през април до настоящето №28. Холгер на собствен ред завоюва своето първо ATP отличие в Мюнхен и проби измежду първите 100 по впечатляващ метод, стигайки до №27.

Джак Дрейпър – 20 години, №50

Фаворитите за идващите три позиции също са познати имена. За страдание Джак Дрейпър се разболя преди началото на Sofia Open и не съумя да играе в „ Арена Армеец “, само че 20-годишният британец също остави отпечатък върху 2022-ра. Големият му пробив пристигна в Ийстборн, където стигна до полуфиналите, откакто седмица по-рано бе надиграл Фриц в Куинс. Това не бе единственият му триумф за сезона – класира се и за четвъртфиналите на Мастърса в Канада.

Брандън Накашима – 21 години, №46
Иржи Лехечка – 20 години, №76

Под него в конкуренцията се намират Брандън Накашима и Иржи Лехечка. Американецът стигна до купата в Сан Диего, до момента в който при чеха най-впечатляваща бе седмицата в Ротердам, където в профил Шаповалов, Ван де Зандсхулп и Музети на път към полуфиналите. Иржи също игра в българската столица, като отстъпи на Александър Лазаров в първи кръг.

И тук, значително, завършват познатите на необятната публика имена, а към момента има три свободни позиции.

Към момента те се заемат от следните състезатели:

Чун-син Ценг – 21 години, №88
Франческо Пасаро – 21 години, №126
Доминик Стрикер – 20 години, №139

Тенисистът от Китайско Тайпе не записа доста мачове на равнище ATP, само че изпъкна в Чалънджър Тура, където си обезпечи два трофея – в Бенгалару и Мурсия. Бившият №1 при младежите може да се похвали с купата от Ролан Гарос през 2018. В тайванските медии той е прочут като „ Шампионът от нощния пазар “, защото родителите му са продавали захарни произведения, с цел да финансира кариерата му.

Италианецът нямаше толкоз впечатляваща кариера при юношите, стигайки най-вече до №31. Представянето му при мъжете на равнище ATP също е съвсем несъществуващо – единственият му мач от съществена скица пристигна в Рим, където отстъпи на Кристиан Гарин с 3-6 2-6. Пробивът му бе напълно на равнище Чалънджър. През април стигна до финала в Санремо, само че Холгер Руне го спря в три сета. Последва нов край във Форли (отново с начало от квалификациите), само че този път Лоренцо Музети се изправи на пътя му и го обърна за 6-2 3-6 2-6. В Милано Федерико Кория бе трудността в борбата за трофея, а по този начин мечтаната купа пристигна най-сетне в Триест. Пасаро стигна и до финала в Комо, само че отстъпи на Седрик-Марсел Стебе.

Доминик Стрикер сграбчи трофеите на сингъл и на двойки от Ролан Гарос при младежите през 2020, с цел да стигне до №8 в света. През 2021 се трансформира в третия най-млад швейцарец след Роджър Федерер и Стан Вавринка, който печели Чалънджър трофей, а по-късно стигна и до четвъртфинал на равнище ATP, побеждавайки Чилич и Фучович в Женева. Сезонът бе мощен за него и го води до първи топ 20 триумф над Хуберт Хуркач в Щутгарт. Това обаче не бе всичко – в Гщаад завоюва трофея на двойки със сънародника си Марк-Андреа Хюслер. 2022 продължи растежа му, въпреки и без толкоз гръмки триумфи – стана първенец на Чалънджърите в Кливланд и Жуг и игра втори кръг на равнище ATP в Щутгарт и Гщаад.

Ако нищо не се промени, това би била осмицата в Милано, само че към момента има няколко млади очаквания, които резервират шансове за присъединяване – към този момент ви запознахме с Лука Нарди , който е единствено на 5 точки от Стрикер, а блзио зад него остават Филип Мисолич и Матео Арналди.

Правилата в Милано

Към момента няма вести за нови опити от страна на ATP, само че всекидневно такива постоянно се появяват при правенето на разпоредбите на NextGen Finals.

Там връзката сред треньорите и играчите по време на спиранията се предизвиква, като състезателите имат контакт с екипа си през слушалки и микрофон – несъмнено, диалозите се излъчват онлайн като част от шоуто. По трибуните има по-либерални правила, като хората се придвижват по-свободно, загрявките са по-кратки, а сервисите, които закачат мрежата, не се повтарят.

Най-голямата смяна спрямо обичайните правила остава системата за точкуване. Играе се във формат три от пет сета, само че всяка от частите се печели от първия тенисист, стигнал до 4 гейма. Тайбрекът се организира при 3-3, а правилото за преимущество отпада и при 40-40 се играе решаващата точка. Така дуелите стават доста по-кратки, защото се заобикаля влизането в безкрайни геймове.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР