Основното нещо, което Европейската комисия ни казва, е, че от

...
Основното нещо, което Европейската комисия ни казва, е, че от
Коментари Харесай

Център за изследване на демокрацията: От последния доклад на ЕК нищо не е направено

" Основното нещо, което Европейската комисия ни споделя, е, че от последния ѝ Доклад до момента нищо не е направено . Изводите (в новия Доклад на Европейска комисия - б.р.) са същите, даже на дребното места, където има най-малък напредък, като внасянето най-малко на законопроекта за Антикорупционната комисия, отново има отбелязване, че Комисията въпреки всичко чака да види ефикасните резултати от тези промени, защото очевидно сами по себе си те не са в положение да я убедят, че са кадърен механизъм да дадат позитивни резултати. ".

Това съобщи пред БНР Димитър Марков, шеф на Правната стратегия на Центъра за проучване на демокрацията .
 Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България
Тревога за Висш съдебен съвет в отчета на Европейска комисия за България

Европейската комисия ни смъмри поради неналичието на присъди за корупция по високите етажи на властта

Според Марков от последния Доклад на Европейска комисия до новия - времето е изгубено . " Няма никакъв прогрес по нито една от четирите тематики, макар че през това време се смениха няколко Народното събрание , имаше държавно управление с антикорупционна политика, декларирана като приоритет, само че резултатът е един безспорен застой ".

Той посочи политическата рецесия, през която мина страната и каквато още веднъж се задава. Изтъкна и " извънредно комплицираната коалиция, която се озова на власт след последните парламентарни избори - тромавите механизми за взимане на решения, неразбираемите ползи на всяка от политическите обединения, забележима липса на воля във всички съдружни сътрудници да се борят с корупцията ".

Марков акцентира, че Европейска комисия отбелязва в Доклада з акриването на профилираните съдилищ а, само че с ангажимента, че, или няма да е контрапродуктивно.

Темата за медийния плурализъм ще става все по-важна за Европейска комисия , счита той и напомни, че България пада все по-надолу в класацията за свободата на медиите. " Това се вижда от последния Доклад - ние, с още няколко страни, сме в групата на най-рисковите, по отношение на медийна независимост, плурализъм и изясненост за собствеността на медиите ", сподели Марков.

По отношение на медиите не е осъществен упования от Европейска комисия прогрес, посочи той. " Не бих споделил, че медиите са по-свободни, в сравнение с преди ", добави Димитър Марков .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР