Основният принос на Правосъдие за всеки за промени в Конституцията

...
Основният принос на Правосъдие за всеки за промени в Конституцията
Коментари Харесай

„Правосъдие за всеки”: Предложените от нас конституционни промени не бяха за 24 май

Основният принос на „ Правосъдие за всеки ” за промени в Конституцията беше в частта за основния прокурор и за Висш съдебен съвет. Нямаме отношение към тематиката, която пристигна по-късно, а именно за смяна на Националния празник на 24 май, за отпадане на служебните държавни управления, за мандатността на кметовете. Това съобщи юристът Емил Георгиев, член на съдружие „ Правосъдие за всеки ”, в ефира на 

Той изясни, че импортираният план за промени в Конституцията цели

подсилване на съдийското самоуправление посредством осъществяване на интернационалните стандарти и посредством бъдещата гилдия във Висш съдебен съвет. " Стремежът е тя да има болшинство на съдии, определени от съдии – професионална квота. Този правосъден съвет следва да се състои от 15 души, като 8 от тях се избират директно от съдиите. Това е съществено болшинство и по този начин би трябвало да бъде. Останалите са парламентарна квота плюс двамата ръководители на Върховния съд. За прокурорската гилдия задачата бе по-различна. Там парламентарната квота да има превес и да се понижи въздействието на основния прокурор. Запазва се водещата роля на основния прокурор. Той ще ръководи съвещанията, ще дефинира дневния ред. Запазва се и продължителността на мандатите на съдиите на висшите съдилища ", сподели Георгиев.

" Този състав на Висш съдебен съвет би трябвало да си отиде.

Мнозинството в него потвърди, че е готово да извършва политически поръчки ", сподели Георгиев.

Той подчертава, че в направения взаимно с " Правосъдие за всеки " план е било записано

понижени на 5 година мандати на висшите съдилища без право на следващ мандат.

Във връзка със случая с момичето от Стара Загора

и бурната социална реакция против домашното принуждение Георгиев уточни, че при законовите промени би трябвало да се стъпи върху  фактическото общуване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР