Основният плюс от присъединяването към платформата TARGET2-Securities е, че българският

...
Основният плюс от присъединяването към платформата TARGET2-Securities е, че българският
Коментари Харесай

Васил Големански: Българският капиталов пазар вече е отворен към външните европейски пазари

Основният плюс от присъединението към платформата TARGET2-Securities е, че българският финансов пазар към този момент е в действителност отворен към външните европейски пазари. Това заяви в рубриката  " Парите ви на фокус “ по Радио " Фокус “  Васил Големански – заместник-председател на Съвета на шефовете на БФБ, изпълнителен шеф на Централен депозитар. 

" В момента доста по-лесно се построява връзка сред Централен депозитар и който и да е различен европейски депозитар и надлежно доста по-лесно наши вложители могат да влагат във финансови принадлежности, разнообразни от българските – да кажем френски, да вземем за пример ", сподели специалистът.  

От друга страна, по думите му, на нашия пазар има най-малко няколко емитента, които имат голямото предпочитание да бъдат листнати, да търсят и да набират капитал освен в България, само че и на европейски пазари. За тях това също отваря благоприятни условия, тъй като когато емисията финансови принадлежности е налична при нас и през нас към TARGET2-Securities, тя на процедура е налична за всички централни депозитари, участници в платформата.  

Нещо повече – когато външен вложител изиска да има достъп до наша емисия финансови принадлежности, по контракта за присъединение към TARGET2-Securities ние сме задължени да качим тази емисия, да я създадем налична. Обратното важи и за всяка една друга емисия от европейски депозитар, което в действителност е едно огромно преимущество, т.е. отвореността и достъпността на пазара. Това е европейска платформа, 100% хармонизирана с европейското законодателство. 

Това значи, че оттук нататък ние също сме 100% хармонизирани, сподели още Васил Големански. 

По думите му, ние сега мигрираме единствено евро деноминираните излъчвания, които в огромната си част са облигационни излъчвания, само че това е единствено първата стъпка. В очакване сме България да се причисли към еврозоната. Тогава ще се мигрират всички излъчвания в лв. и ще бъдат деноминирани в евро. Ако сдружение реши да се котира на Българска фондова борса в евро, тогава също може да бъде присъединено към TARGET2-Securities.  

България и съответно Централен депозитар към този момент е част от TARGET2-Securities и както нашият финансов пазар, по този начин и другите пазари са налични за нас, за наши вложители и наши емитенти. Това е главният плюс. Останалото е повишението на стабилността на финансовите пазари, сигурност на транзакциите, добави Големански.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР