Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните

...
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните
Коментари Харесай

Водещата На Бтв Се Появи В Ефир И Съобщи Разтърсваща Новина За България!

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от популацията, е тяхната икономическа интензивност и присъединяване им на пазара на труда. За целия интервал на наблюдаване относителният дял на бедните е най-голям измежду безработните лица (56.1% за 2018 г.), като рискът от беднотия при безработните мъже е с 11.8 процентни пункта по-висок спрямо безработните дами.

През 2018 година делът на бедните измежду заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години се резервира на равнището от миналата година - 10.1%, като при работещите на ненапълно работно време рискът за изпадане в беднотия е повече от 4 пъти по-висок от този при работещите на цялостно работно време. Същевременно рискът от беднотия измежду работещите дами е с 2.9 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното ниво оказва значително въздействие върху риска от беднотия при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите небогати с начално и без обучение - 66.2%.

С повишаване на просветителното ниво относителният дял на бедните измежду работещите понижава почти 2 пъти за лицата с главно обучение и над 4 пъти за лицата със приблизително обучение.

Делът на работещите небогати с висше обучение е 6.2%. От 2015 година към главния въпросник на проучването е прибавен въпрос за етническата принадлежност на лицата в отговор на възходящата потребност от информация за семействата по етнически симптом, в това число и оценки на бедността.

Анкетираните лица сами дефинират етническата си група. Отговорът на този въпрос е непринуден, т.е. в случай че лицето не желае да уточни към коя етническа група принадлежи, се отбелязва отговор „ Не желае да отговори “. Дадена е опция да се означи и отговор „ Не се самоопределям “, в случай че лицето не може да дефинира своята етническа група.

Етническата група на децата се дефинира от родителите. Ако родителите имат друга етническа принадлежност, за децата се записва отговорът, който родителите дефинират по взаимно единодушие.

През 2018 година най-голям е относителният дял на бедните измежду лицата, самоопределили се от ромската етническа група - 68.3%, а най-нисък - измежду лицата, самоопределили се от българската етническа група - 15.6%. Наблюдават се основни разлики в разпределението на бедните от другите етнически групи съгласно икономическата им интензивност.

Сред бедните от българската етническа група доминират пенсионерите (48.7%), до момента в който при ромската етническа група най-голям е относителният дял на безработните лица (39.2%).

По отношение на работещите лица най-голям е относителният дял. Образователното ниво оказва мощно въздействие върху риска от беднотия без значение от етническата принадлежност - и при трите съществени етнически групи с повишаване на просветителното равнище рискът от беднотия за работещите лица понижава. Рискът от беднотия за лицата с начално и без обучение е 28 пъти по-висок спрямо риска от беднотия при лицата с висше обучение за българската етническа група и 3 пъти по-висок за турската етническа група.

Най-голям брой лица изпитват ограничавания във връзка с заплащането в точния момент на разноските свързани с жилището (27.5%). Успоредно с това 22.6% от лицата не могат да си разрешат консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден, а 19.6% от лицата не могат да посрещнат със лични средства непредвидени финансови разноски. Ограничения при отоплението на жилището си имат 26.2% от лицата.

През 2018 година 20.9% от популацията живее в материални ограничения.

Ограниченията на лицата, свързани със облекчаване на избрани потребности и потребности, се разграничават според от етническата принадлежност. За всички етнически групи най-голям е процентът на лицата, които имат усложнения при заплащането в точния момент на разноските за жилището, като измежду ромите това са 65.1%, за турската етническа група – 33.3%, и за българската етническа група – 24.8% от лицата, самоопределили се към съответния етнос. Повече от половината от ромите (51.5%) не могат да си разрешат, в случай че желаят, едноседмична отмора отвън дома и към 63% не могат да си разрешат консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.

При турската етническа група 29.4% от лицата не могат да посрещнат със лични средства непредвидени финансови разноски и 30.3% не могат да си разрешат консумация на месо, пиле или риба всеки втори ден.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР