Основните приоритети в бюджета на Пловдив за 2024 година са

...
Основните приоритети в бюджета на Пловдив за 2024 година са
Коментари Харесай

Бюджетното управление на Пловдив пред 2024: Финансова дисциплина и оптимизация на събираемостта

Основните цели в бюджета на Пловдив за 2024 година са равномерен преход от финансовите задължения, поети през миналата година, и залагане на политики, които да подсигуряват повишение и оптимизация на събираемостта. Това съобщи в обзорно изявление за Дарик радио зам.-кметът по финанси на втория град по величина в страната Жени Петкова.

Приоритети и финансови задължения

В направения за актуалната 2024 година бюджет са взети под внимание всички поети финансови задължения, които са оценени и признати от кмета Костадин Димитров за осъществяване. Петкова акцентира, че Община Пловдив ще организира ежемесечни разбори на приходното събиране, сравнявайки го с миналата и предходните години.

Събираемост и дейни дейности

“Това е значимо, защото през 2023 година събираемостта е била доста ниска - към 66%. За да се усъвършенства тази статистика, общината ще бъде дейна в акцията за събиране на приходите, като търси разнообразни форми и способи за известяван на жителите ”, акцентира тя.

Източници на доходи

Основните източници на доходи за бюджета на общината са страната (чрез държавно делегираните действия и целеви пари) и локалните налози и такси. Общината възнамерява да приходосъбира и от продажбата на общински жилища, за които има доста подадени заявки от правоимащи наематели.

Справяне с икономическите провокации

За справяне със актуалните стопански провокации най-важното е да се следва финансова дисциплинираност, да се обмислят разноските и да се възнамеряват, с цел да се ръководят вярно парите и да се поддържа финансова непоклатимост на общината.

Прозрачност и отчетност

Всеки месец Община Пловдив разгласява на своя уебсайт доклади за тримесечието, в това число и за финансовите разноски. Освен това, общината е подложена на постоянни инспекции от Сметната палата, АДФИ и Националната организация за приходите. Последната регулярна инспекция е завършила без съществени забележки и нарушавания.

Финансово положение на общината

Заместник-кметът по финанси призна, че новият управнически екип на Костадин Димитров е поел община Пловдив в тежко финансово положение, в края на програмен интервал, когато би трябвало да се разплатят всички средства по осъществените действия по оперативните стратегии. Въпреки това, новата администрация на Пловдив е преодоляла тези компликации и влиза в новия мандат с към този момент подписани контракти, въпреки че някои от тях са изпълнени на 2/3 и би трябвало да се обезпечи финансиране, с цел да бъдат финализирани.

Планиране на вложения

Планирането на вложенията в инфраструктура и публични услуги би трябвало да бъде основано на приходите, които общината събира, безапелационна е Жени Петкова. По думите й, макар упоритостите на кмета и отрасловите зам.-кметове, има избран запас, който постъпва в общината и всички би трябвало да се преценяват с него.

Управление на финансовите опасности

Тъй като постоянно има нещо непредвидено, е значимо да се следва строга финансова дисциплинираност. Община Пловдив ще заделя запас, тъй че да не харчи всичко до най-много и да може да посрещне непредвидените разноски.

Актуализация на бюджета

Въпреки че 2/3 от предложенията на Общинските съветници не бяха признати при гласуването на бюджет 2024 в Общинския съвет, кметът и заместник-кметът по финанси са оставили малка врата за актуализация на финансовата рамка по-късно. Ако осъществяването на бюджета не върви в вярна посока, ще би трябвало да се актуализира разходната част. Ако обаче общината влезе в преизпълнение, ще могат да се поемат още разноски.

Опасения от банкрут

В отговор на опасенията на опозицията, че община Пловдив може да бъде застрашена от банкрут, заместник-кметът по финанси Жени Петкова изрично отхвърли тази теза. Според нея, община Пловдив е добре работеща община с доста услуги и благоприятни условия.

“Въпросът е финансите й да се ръководят вярно ”, безапелационна е Жени Петкова.

Цялото изявление на Искра Койчева със зам.-кмета по финанси наОбщина Пловдив чуйте в звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР